Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koronavirus připravil skláře o zákazníky, přivedl ale nové. Aby majitel nemusel propouštět, rozpustil rezervy

31. 03. 2021 | 10:18

Koronavirus připravil před rokem skláře společnosti Pačinek Glass během několika dní o zákazníky, přivedl ale nové, a to nejen ze zahraničí, ale také z tuzemska. Počátkem letošního roku má tak sklářský ateliér v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku víc práce než před rokem. Aby ale firmu udržel a nemusel nikoho propustit, musel do ní majitel Jiří Pačinek investovat zhruba tři miliony korun z rezerv.

PačinekIrmaTOP
archivní foto Artur Irma

"Dotklo se nás to hrozně moc, všichni zákazníci nám během 14 dnů všechno stornovali. Máme hodně zákazníků v cizině, ti k nám přestali jezdit," popsal ČTK loňský začátek koronavirové pandemie ve sklárně Pačinek. Během několika dnů tak byli bez práce. "Díky té nicotě jsme ale udělali spoustu jiných věcí, na které jsme dneska hrdí a naopak nás to posunulo o kus dál," poznamenal výtvarník, který v roce 2017 získal titul Živnostník roku Libereckého kraje.

Ke zřejmě nejviditelnějším projektům, které se díky pandemii podařilo zrealizovat, patří Křišťálový chrám. V něj skláři proměnili kostel Povýšení svatého Kříže, který stojí v Kunraticích přes ulici proti sklárně. Rozrostla se ale i skleněná zahrada kolem sklárny, nové Pačinkovy skleněné plastiky zdobí kašnu zámku v Zákupech nebo hlavní náměstí v Liberci. "Vrací se nám i zákazníci a získali jsme také nové. Spolupracujeme s výtvarníky z Belgie, Holandska, ale je zájem také o naše vlastní věci, díky tomu se hrabeme z restů a jdeme nahoru," dodal majitel kunratické sklárny.

Pačinek začínal po vyučení ve sklárně v Chřibské, později přešel do sklárny Ajeto v Lindavě, kde spolupracoval s designérem Bořkem Šípkem. Postupně ale zjistil, že také on sám dokáže něco vlastního navrhnout a lidem se jeho věci líbily. "Když jsem prodal svůj první kus, rozhodl jsem se jít do podnikání naplno a založil vlastní studio," řekl. Dnes jeho Pačinek Glass spolupracuje s umělci, výtvarníky a designéry, a také s firmami které prodávají lustry, světelné objekty a prvky do architektury.

Rodinná firma zaměstnává asi dvě desítky lidí, zhruba 12 jich pracuje ve sklárně, s dalšími Pačinek spolupracuje externě. V létě zaměstnává ještě brigádníky, kteří provázejí turisty Křišťálovým chrámem, skleněnou zahradou a sklárnou. "Jsem hrdý, že v době koronaviru nikdo z našich pracovníků neodešel a nikoho jsem nepropustil, všichni v týmu zůstali, do toho se vyplatilo ty peníze investovat. Máme supr partu a držíme pohromadě," dodal sklář.

čtk