Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koronavirus zvýšil zájem o krůtí maso producenta z Brniště, lidé si více vařili doma

13. 07. 2020 | 10:01

Koronavirus zvýšil zájem o produkci společnosti Prominent CZ, která je největším zpracovatelem krůtího masa v Česku. Dceřiná firma ZOD Brniště na Českolipsku musela ale v souvislosti s nákazou ještě zpřísnit hygienická opatření ve svém potravinářském provozu. Pracovníci ve výrobě museli začít nosit roušky a zatím je neodložili, řekl ČTK ředitel Prominentu CZ Pavel Voves.

kruta
ilustrační foto

"V potravinářství máme vysoké hygienické standardy pořád, to znamená mytí rukou, všude jsou hygienické rohože a podobně. Teď musí pracovníci navíc pracovat s rouškami, což samozřejmě není nejlepší, protože je to těžká práce. Hůř se jim dýchá, takže jsme se tomu museli přizpůsobit a zpomalit," doplnil Voves. O zrušení povinnosti nosit roušky podle něj zatím firma neuvažuje, zvlášť po tom, co se koronavirus začal masivně šířit na jatkách v Německu a Rakousku.

Koronavirus a s ním spojené uzavření restaurací a snížení dovozu firmě současně také pomohly. "Museli jsme zvýšit výrobu. Zákazníci byli doma, vařili a kupovali kvalitní produkty, takže nám v prodejnách přibylo zákazníků," řekl.

Prominent CZ má 19 vlastních prodejen a jednu pojízdnou, kde prodá téměř polovinu své produkce. Dodává i do řetězců. Zviditelnit firmu a její výrobky pomáhá i značka Regionální potravina, kterou firma získala pro krůtí párečky, klobásu s medvědím česnekem a krůtí klobásy Prominent.

Mateřská společnost ZOD Brniště je největším chovatelem krůt v zemi. Prostřednictvím své zpracovatelské firmy Prominent CZ dodá ročně na trh tisíce krůt a krocanů a výrobků z nich. Prominent zaměstnává více než stovku lidí, kteří měsíčně zpracují 100 až 150 tun krůtího masa. "Včetně vepřového, hovězího a kuřecího masa a výrobků děláme ke 3000 tunám za rok," dodal Voves. Firma zatím nemá vlastní porážku, zajišťuje ji u externích dodavatelů. Vzhledem k rostoucí produkci ji chce ale vybudovat.

čtk