Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kreslířka, pedagožka a malířka Inge Kosková vystavuje v Městském kině v Novém Boru

04. 05. 2021 | 8:25

Kreslířka, grafička, ilustrátorka, pedagožka a malířka Inge Kosková vystavuje v Městském kině v Novém Boru své kresby. V její tvorbě se prolíná evropská humanistická tradice s hlubokým zájmem o východní filosofii. S velikou koncentrací a citlivostí zachycuje své pocity i prožitky hudby, nechává nás nahlédnout do světa, který nás přesahuje.

nb DSCF1742
Foto: Ilona Rejholcová

Inge Kosková se zapsala mezi nejvýznamnější představitele fenoménu olomoucké kresby. Působila na tamější pedagogické fakultě na katedře výtvarné výchovy, dále jako grafička v tiskárně, učila v Lidové škole umění a po revoluci vedla na fakultě experimentální kresbu. Mimo zaměstnání se věnovala volné tvorbě, účastnila se neoficiálního kulturního dění a výstav a udržovala přátelství s umělci, kteří byli režimu nepohodlní. Její doménou je experimentální kresba. Je zastoupena ve veřejných sbírkách významných českých galerií a Muzeí.

Foto: Ilona RejholcováVýstavu v Městském kině můžete zhlédnout od května do konce srpna. Bude-li situace příznivá, uskutečníme i vernisáž za osobní účasti Inge Koskové. Zatím pro diváky natáčíme s autorkou výstavy reportáž, kterou bude možné zhlédnout na webových stránkách kina www.kinonb.cz. Výstava je zatím přístupna v provozních době kina i po telefonické domluvě (605 351 041), sledujte na stránkách kina aktuální otevírací dobu, která se váže k vládním nařízením.

TZ/Ilona Rejholcová