Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Křišťálové medaile pro květnové MS v hokeji vyrábějí skláři společnosti Kolektiv Atelier v Novém Boru

18. 03. 2024 | 18:46

Křišťálové medaile pro mistrovství světa v hokeji, které se bude od 10. do 26. května hrát v Praze a Ostravě, vyrábějí skláři společnosti Kolektiv Atelier v Novém Boru na Českolipsku. Do výroby se zapojilo osm profesí, nejen skláři, ale i třeba kovoobráběči, řekl dnes ČTK předseda představenstva společnosti Michal Vlček. Přestože podobu medailí dnes organizátoři oficiálně představili v Praze, na jejich výrobě se stále pracuje.

medaile FB Visit Crystal Valley 433029476 906838954776473 474221498034053384 n
Foto - zdroj: FB Visit Crystal Valley

"My jako Kolektiv Ateliers jsme byli osloveni v létě loňského roku a pro spolupráci na téhle zakázce jsme oslovili designérku Kateřinu Handlovou, se kterou dlouhodobě spolupracujeme i na jiných projektech, na svítidlech a na plastikách do architektury," doplnil Vlček. Základní set, který musí skláři dodat, je 50 medailí od každého druhu (zlatá, stříbrná a bronzová). "Od každé se dělají nějaké navíc, kdyby náhodou došlo k poškození nebo si pak jednotlivé svazy mohou vyžádat ještě nějaké kusy navíc," dodal.

Medaile ze spékaného skla s bublinkami uprostřed a vybroušenými liniemi připomíná kus ledu s rýhami od bruslí. Jejich rozmístění není náhodné a u každého kovu je trochu jiné, na každou si tak brusič musí nejprve nakreslit podle šablony vzor, který pak na klínovém diamantovém kotouči vybrousí. "Mám tady výkres, protože každý ten řez má jinou tloušťku, od milimetru, ten největší má tři milimetry, tak abych věděl, který ten řez má být jak široký. Ty nejmenší dělám na jeden zátah, čím je širší, tím víckrát musím projet tam a zpátky," vysvětlil postup brusič Petr Stehlík.

Vybroušenou medaili pak ještě vyleští do vysokého lesku, pak jde medaile na pokovení, protože na rubové straně má pruh v odpovídající barvě kovu - zlaté, stříbrné nebo bronzové. Hotové sklo pak vsadí do obroučky z kovu stejné barvy a na závěr dostane každá na rubovou stranu logo. "Ten kov tam hraje několik rolí, měl by evokovat mantinel kolem hokejového hřiště, zároveň chrání to sklo, protože přeci jen hokejisti se k těm medailích nechovají v rukavičkách, tak aby medaile přežila následné oslavy," dodal Vlček.

Kolektiv Ateliers sdružuje v Novém Boru špičkové sklářské řemeslníky, z nichž každý se věnuje jiné technice zpracování skla. Firma má dílny zaměřené na fusing, což je spékání a tvarování skla, rytí, broušení, malbu a vitráže. Zdejší skláři dělají hlavně moderní sklo v architektuře, ale umí i opravit a zrestaurovat památky. Kromě jiného tu vyrobili repliky skleněných stropů a oken pro zrekonstruované Národní muzeum v Praze, restaurovali také původní okna rekonstruovaného Průmyslového paláce v Praze a vyrobili repliky pro zničené levé křídlo, které se staví znovu.

čtk