Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ledová jeskyně v Lužických horách zve na tradiční setkání s netopýry. K povinné výbavě patří baterka

03. 09. 2021 | 10:43

Malebná přehrada Naděje v Lužických horách na Českolipsku s tajemnou Ledovou jeskyní jsou místem, které na podzim vyhledávají netopýři. Již po řadu let je zde v první zářijový pátek připraveno setkání s netopýry. Pro milovníky přírody a pro ty, co se v noci v lese nebojí, pořádá Správa CHKO Lužické hory s ochránci přírody a pod záštitou Euro Bats další Mezinárodní noc pro netopýry.

netopýr hvízdavýRuce
archivní ilustrační foto

Na oblíbeném místě - na úpatí Suchého vrchu u ústí Ledové jeskyně Naděje návštěvníci budou mít jedinečnou šanci setkat se s živými netopýry. Připravena je ukázka metod výzkumu netopýrů, přednáška s promítáním diapozitivů i seznámení se s důvody a způsoby ochrany netopýrů. Malí odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy zpátky na svobodu. To vše se uskuteční v pátek 3.9.2021 od 21. do 23. hodiny večerní.

Každý návštěvník dostane pamětní vstupenku. Vstup na akci je zdarma díky finanční podpoře z prostředku programu Českého svazu ochránců přírody “Ochrana biodiverzity”, podpořeného Lesy České republiky, s.p., Nadací Ivana Dejmala a v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí.

Doprava na místo konání: Možnost příjezdu autem ve směru od Mařenic do osady Hamr a dále cca 300 m pěšky, nebo od Nové Huti ke křižovatce u Sv. Jána a dále cca 2 km pěšky. Na obou lokalitách bude vymezena plocha k parkování.

Nutným vybavením pro každého návštěvníka je baterka schopná svítit déle než jednu hodinu. Akce se bude konat i za nepříznivého počasí, pro tento případ bude na místě postavený provizorní přístřešek.

TZ/Daniel Horáček