Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé v Novém Boru zaplatí příští rok za odpad 620 korun a mají možnost třídit použité jedlé tuky a oleje  

16. 12. 2019 | 17:35

Obyvatelé Nového Boru na Českolipsku zaplatí od příštího roku za odpad 620 korun, o 20 korun víc než letos. Náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu rostou, rozšiřují se i možnosti třídění. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Radmila Pokorná. Naposledy v Novém Boru poplatek z odpad zvýšili od ledna 2017, kdy se zvedl z 500 na 600 korun.

Obyvatelé Nového Boru mají už od roku 2008 možnost snížit své platby za odpady, pokud se zapojí do motivačního programu třídění papíru a plastů do pytlů označenými čárovými kódy. Ty si mohou zdarma vyzvednout na městském úřadě. Do systému už se zapojily stovky obyvatel města. Ti nejdůslednější dokážou vytřídit tolik odpadu, že v dalším roce za odpad platit nemusí, nebo si poplatek výrazně sníží.

Zastupitelstvo města také schválilo novou vyhlášku, která zavádí možnost třídit použité jedlé tuky a oleje. Od ledna je budou moci lidé nosit v uzavřených nádobách do sběrného dvora ve Wolkerově ulici. "Oleje a tuky budeme vybírat v uzavřených nádobách, například PET lahvích, zdarma," doplnila vedoucí technického oddělení, zeleně a komunálního odpadu města Zdeňka Schreibová.

Třídit použité oleje a tuky by podle Schreibové měli všichni. "Lidé je často vylévají do dřezu nebo záchodu a hrozí jim postupné ucpání odpadních trubek. Především v panelových domech se pak může stát, že kvůli tomu začne vytékat odpadní voda v níže položených bytech. Oleje mohou také poškodit kanalizační síť a problémy způsobují i v čistírně odpadních vod," dodala.

Od letošního roku mohou obyvatelé pátého největšího města v Libereckém kraji nově třídit plechovky a další kovy do speciálních šedých kontejnerů. Celkem je v ulicích zhruba tisíc nádob na tříděný sklo, papír, plasty, elektroodpad a oblečení na 73 stanovištích. Objemný a nebezpečný odpad mohou lidé zdarma odevzdávat ve sběrném dvoře.

Nový Bor není jediným městem v Libereckém kraji, kde si lidé příští rok za odpad připlatí. Zdražení odpadu už schválili v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo Semilech.

čtk