Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidem v Novém Boru se dnes otevře očkovací centrum. Výstava Jindřicha Štreita zpříjemní čekání po vakcinaci

08. 04. 2021 | 8:54

Očkovací centrum v Novém Boru, které je umístěné v Městském divadle v Revoluční ulici, zahájí oficiální provoz ve čtvrtek 8. dubna 2021. Očkování bude probíhat každý všední den od 10:00 do 16:00 hodin. Registrovat se mohou vybrané skupiny obyvatel v centrálním registru už od velikonočního víkendu.

očkování NB ockovani2
Očkovací centrum v Novém Boru

„Ve středu jsme naočkovali prvních třicet lidí, kteří se přes uplynulý víkend zaregistrovali v centrálním systému. Šlo o zkušební provoz, aby vše od čtvrtka běželo hladce,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Vstup do očkovacího centra je z boku budovy od autobusového nádraží. Po příchodu lidé vyplní krátký dotazník, připraví si občanský průkaz a kartičku zdravotní pojišťovny, k dispozici mají informační letáky k průběhu očkování a samotné vakcíně. Pokračovat budou na registraci, kde absolvují vstupní pohovor. „Naši dobrovolníci lidem ve všem poradí. Budou zároveň dohlížet na to, aby byl provoz plynulý,“ řekl Jaromír Dvořák.

Po registraci zamíří lidé do boxu, kde jim lékař aplikuje vakcínu. Po ní budou muset vydržet zhruba půlhodinku v čekárně pro případ reakce na očkování. „Lidé se nemusí bát, očkování je bezpečné. Navíc po celou dobu bude v centru přítomný zdravotník s veškerým vybavením,“ ujistil Jaromír Dvořák.

Registrovat se mohu zatím zájemci z řad seniorů 70+, zdravotníci, osoby s chronickým onemocněním a zaměstnanci v kritické infrastruktuře. K očkování se nelze přihlásit přímo na místě, ale je nutná výhradně registrace v centrálním registru na webu https://registrace.mzcr.cz/. Při výběru místa očkování v rámci procesu registrace je třeba zvolit v seznamu očkovacích míst Nový Bor.Očkovací centrum v Novém BoruOčkovací centrum bude sloužit lidem jak přímo z Nového Boru, tak z blízkého okolí spadajícího do správního obvodu ORP Nový Bor. Tomu je přizpůsobená kapacita. „Jsme připraveni naočkovat až 150 lidí denně s tím, že v případě potřeby a dostatku vakcín se může kapacita navýšit. Věřím, že zřízením očkovacího centra přispějeme k rychlejší proočkovanosti tisíců obyvatel Novoborska,“ dodal Jaromír Dvořák.

Od pátku 9. dubna lidem zpříjemní půlhodinové čekání po vakcinaci výstava světoznámého fotografa Jindřicha Štreita s názvem Vztahy. „Chceme lidem umožnit alespoň drobný kulturní zážitek a potěšit je optimistickými snímky, když tu budou trávit čas po očkování. Jsou to první hosté divadla po půl roce a doufáme, že brzy otevřeme i pro diváky večerních představení. Vše jsme nachystali podle hygienických norem tak, abychom mohli současně provozovat divadlo, jakmile dojde k rozvolnění opatření,“ doplnila Ilona Rejholcová za Kulturu Nový Bor, s.r.o.

Provoz centra zajišťuje město Nový Bor. Administrativní část pokryje dobrovolníky z řad zaměstnanců městského úřadu, zajistilo rovněž vybavení a počítačové zabezpečení. Metodickou pomoc poskytla Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, lékařskou stránku má na starosti Léčebna respiračních nemocí Cvikov.

TZ/Radmila Pokorná