Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mc Donald’s a KFC plánují v České Lípě stavbu restaurace, lidem v okolí se to ale nelíbí

05. 05. 2023 | 13:25

V České Lípě plánují stavbu řetězce rychlého občerstvení Mc Donald’s a KFC, restaurace by měly stát u hlavního tahu I/9 u výjezdu z města na Nový Bor. Oba investoři mají zájem o městské pozemky. Místním v okolí plánovaných restaurací se to ale nelíbí, obávají se zvýšené dopravy a znehodnocení svých nemovitostí. Zatím se jedná o záměr prodeje pozemků, řekl dnes ČTK místostarosta Martin Brož (ANO). O případném prodeji by podle něj mělo zastupitelstvo jednat v létě.

hamburger-500054 1280
Ilustrační foto

Na pozemku vedle silnice I/9 za restaurací Yukon by měla být restaurace McDonald’s, firma má zájem o pozemek o rozloze zhruba 7000 metrů čtverečních. Nedaleko, u kruhového objezdu u benzinové pumpy by měla stát restaurace KFC, společnost chce pro stavbu koupit pozemek o rozloze zhruba 3000 metrů čtverečních. Řetězce chtějí postavit restaurace včetně příjezdových komunikací a parkovišť. Ve městě by oba řetězce měly nabídnout více než sto pracovních míst, a to včetně brigád pro studenty.

Řadě lidí z okolí plánovaných restaurací se záměr nelíbí, kritizovali ho zejména obyvatelé blízkého sídliště Lada, ale také vlastníci některých sousedních pozemků. Chtěli, aby město investorům nabídlo pozemky jinde nebo nevyužívané nemovitosti ve městě. Místostarosta ale upozornil, že investoři mají svou filozofii a o žádné brownfieldy zájem nemají. Radnice teď zveřejní záměr pozemky prodat, ucházet se o ně může kdokoliv, rozhodující bude nabídnutá cena.

"Záměry obou řetězců postavit v České Lípě své restaurace vítám. Chápu, že ne každý do těchto restaurací chodí, většina z nás si ale jídlo z mekáče nebo kfc ráda dá. Rozšíříme ve městě nabídku možností, kam se jít najíst, vytvoříme nová pracovní místa, můžeme s restauracemi spolupracovat na různých akcích ve městě," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Nejbližší restaurace těchto řetězců jsou podle ní v Děčíně, Boleslavi nebo Liberci. "Věřím, že do nových restaurací nebudou chodit jen místní, ale zajedou si sem i lidé z blízkého okolí," dodala.

O restauraci Mc Donald’s se v České Lípě mluví už několik let. Developer GIBELOTTE dokonce už v roce 2011 pořídil pozemek na sídlišti Špičák u kruhového objezdu u prodejny Lidl se záměrem vybudovat tam restauraci Mc Donald’s. "Tento záměr byl zakotven i ve smlouvě jako podmínka prodeje pozemku. Do dneška ale nebyla podmínka splněna, a firma tak už zhruba deset let platí smluvní pokutu 500 korun za den," dodala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

čtk