Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Město za 22,6 milionu koupí pozemky v areálu bývalé železniční stanice Česká Lípa - město

01. 06. 2020 | 8:04

Deset let se Česká Lípa snaží koupit strategické pozemky v areálu bývalé železniční stanice Česká Lípa – město, které by mohlo v budoucnu použít pro svůj další rozvoj. Dlouho očekávaná koupě se podařila dojednat až nyní, zastupitelé na svém květnovém zasedání odsouhlasili výkup těchto pozemků od Českých drah ve dvou etapách za celkovou cenu 22,6 milionu korun.

volfovaCLzastup
Starostka České L9py JItka Volfová (ANO).
Město nákupem získá pozemky o rozloze okolo 60 tis. čtverečných metrů, které se rozkládají od autobusového nádraží až k Partyzánské ulici. Tento areál navazuje na pozemky města, v budoucnu se zde počítá s polyfunkční zástavbou (tj. s prostory k bydlení i podnikání) a také realizací napojení městského dopravního okruhu na silnici I/9.
 
Poprvé se českolipské zastupitelstvo zabývalo výkupem těchto pozemků v roce 2010, tehdejší návrh kupní ceny ve výši 65 milionů korun ale zastupitelé nepřijali. Po zpracování průzkumu stupně staré ekologické zátěže území se kupní cena snížila na 53 milionů, ale ani tato cena nebyla pro zastupitele přijatelná. 
 
„Současná kupní cena ve výši 22,6 milionů korun je stanovena na základě znaleckých posudků. K této ceně jsou připočteny ještě náklady spojené se samotným prodejem pozemků. Ačkoli se cena z původního návrhu snížila o více než 40 milionů korun, i tak konečná suma představuje pro městský rozpočet zátěž. Pozemky proto nakoupíme ve dvou etapách. Kovošrot, který stojí vlevo vedle bývalé nádražní budovy, není součástí území, které získáme do majetku, nicméně máme s Českými drahami dohodu, že jej můžeme v budoucnu odkoupit, pokud budeme chtít. Osobně jsem moc ráda, že se výkup podařilo s Českými drahami konečně dojednat, a navíc za podmínek, se kterými jsou spokojené obě strany,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová. 

V první etapě město nakoupí pozemky o rozloze 12 tis. m2 za 4,9 mil. Kč, ve druhé etapě pak město koupí větší část území, a to pozemky o rozloze 50 tis. m2 za 17,7 mil. Kč. K pozemkům město navíc získá platný demoliční výměr na bývalou drážní budovu.

www.mucl.cz