Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Moskevská a Ruská ulice v České Lípě zůstanou, občané i odborníci byli proti změně názvu

03. 05. 2022 | 16:35

Moskevské a Ruské ulici v České Lípě názvy zůstanou, proti přejmenování, které navrhovala radnice, se v anketě vyslovila většina zúčastněných. Změnu názvů nepodpořili ani odborníci. Tématem se sice bude ještě ve středu zabývat českolipské zastupitelstvo, o změně názvů už ale vzhledem k výsledkům ankety znovu hlasovat nebude, vyplývá z informací na internetových stránkách města.

Ceska-Lipa-10
Foto: Mad

Přejmenování dvou ulic, kterým po roce 1989 zůstaly původní názvy, schválili českolipští zastupitelé 16. března v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem. Moskevské ulici chtěli vrátit historický název Křížová, který nesla přes 300 let. Z Ruské ulice měla být Vilová ulice, tento název není původní, původně se jmenovala Bártlova. Nový název podle starostky Jitky Volfové (ANO) radnice zvolila vzhledem k současné podobě ulice. Nejde ale o jediné názvy, které ve městě s 37.000 obyvateli odkazují na Rusko - patří k nim třeba Alexandrovská nebo Vladimirská, u těch radnice změnu názvu nenavrhovala.

Pro změnu názvů se v březnu vyslovilo 15 z 20 přítomných, desítka, většinou opozičních zastupitelů, z nichž polovina tehdy na jednání chyběla, pak ale požádala o svolání mimořádného jednání s cílem usnesení zrušit. Návrh se podle opozice projednával v utajení před veřejností, nebyl totiž součástí zveřejněného programu a nebyl ani zveřejněn na úřední desce. Na mimořádném jednání ve středu 6. dubna zastupitelé přejmenování ulic zrušili většinou 13 hlasů z 22. Radě města uložili zřídit k přejmenování místopisnou pracovní skupinu a starostce uspořádat veřejné projednávání.

V obou ulicích žije dohromady kolem 160 obyvatel, sídlo tam má asi 60 firem. Proti přejmenování vznikla petice, pod kterou se podepsalo 1150 lidí. Internetového hlasování o změně názvů se pak zúčastnilo 1932 lidí, dalších 55 hlasujících vyplnilo papírové anketní lístky, které odevzdali na veřejném projednávání záměru nebo v informačním centru. Proti přejmenování Moskevské ulice se vyslovilo 61,9 procenta hlasujících, proti změně názvu Ruské ulice 61,1 procenta.

"Převažujícími důvody pro ponechání současného názvu v rámci ankety byly komplikace, které to (přejmenování) způsobí obyvatelům a podnikatelům v této ulici a názor, že to nic neřeší," uvedl místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa). Proti přejmenování ulic se již dříve vyslovil například opoziční zastupitel Karel Tejnora (ODS), podle nějž by to pro obyvatele a podnikatele v obou ulicích znamenalo výměnu veškerých dokumentů. S přejmenováním nesouhlasili ani dva ze tří členů pracovní skupiny a většina ze zhruba 70 účastníků veřejného projednávání, které se uskutečnilo 20. dubna v Kulturním domě Crystal. Radnice proto podle místostarosty bude respektovat přání obyvatel a názvy ulic měnit nebude.

čtk