Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muž z Českolipska, který dostal 27 let za brutální vraždu manželky, podal ústavní stížnost

08. 10. 2024 | 9:41

Muž z Českolipska, jenž si má odpykat 27 let za brutální vraždu manželky, podal ústavní stížnost. Manželku znehybnil paralyzérem, pak inscenoval autonehodu, vůz polil benzinem a zapálil. Manželka v autě uhořela. Informaci z justiční databáze ČTK potvrdila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. O stížnosti zatím není rozhodnuto.

justice-2060093 1280
Ilustrační foto

Výjimečný trest vyměřila liberecká pobočka krajského soudu a potvrdil Vrchní soud v Praze. Poté se muž obrátil ještě na Nejvyšší soud. Tvrdil, že přetrvávají pochybnosti o vině, že provedené důkazy jsou pouze nepřímé a netvoří ucelený důkazní řetězec. Čin prý spáchal někdo jiný.

Nejvyšší soud dovolání letos odmítl, poukázal na změny v mužových výpovědích. "Namítá-li obviněný, že skutečným pachatelem je blíže nespecifikovaná třetí osoba, na kterou upozornil až se značnou časovou prodlevou a v rozporu se svou předchozí výpovědí, důvěryhodnost (a uvěřitelnost) takovýchto tvrzení notně klesá," stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Ústavní stížnost je posledním mimořádným opravným prostředkem, který odsouzenému zbývá. Rozhodnutí lze s ohledem na průměrnou délku řízení očekávat za několik týdnů až měsíců.

Muž si podle pravomocného verdiktu čin předem připravil a naplánoval. Myslel si, že se bude vyšetřovat jako nehoda. U hlavního líčení několikrát změnil výpověď. Mimo jiné tvrdil, že jeho žena spáchala sebevraždu a on jí pouze asistoval. Podle jiné verze stál za činem neznámý vyděrač.

U odvolacího jednání označil za vraha Karla Kalinu, potrestaného v jiném procesu 28 lety vězení za to, že na polní cestě v Rumburku upálil svou známou. Kalina jakoukoliv spojitost s vraždou ve Cvikově na Českolipsku popřel.

čtk