Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum představí život dvaceti zaniklých bývalých Horních vsí

06. 08. 2019 | 14:24

Staletí zde žili lidé, fungovaly živnosti, děti chodily do škol, dospělí pracovali na poli nebo v továrnách. Druhá světová válka a následné události vazby a tradice zpřetrhaly.

Ralsko-muzeum titul
Foto: LK

Sdružení Náhlov v oblasti Ralsko, Krajanské muzeum vystěhovalectví do Brazílie v Náhlově a Krajanská skupina bývalých Horních vsí zvou na otevření muzejní expozice bývalých Horních vsí v sobotu 17. srpna.

Křest muzejní expozice se uskuteční při příležitosti tradičních Oslav Horních vsí pořádaných v Náhlově Spolkem historie Mimoňska.

Muzeum představí fotografie bezmála 20 zaniklých obcí, listiny a předměty denní potřeby, které návštěvníky seznámí se všedním životem převážně obyvatel, kteří se živili zemědělstvím. Jednalo se o velice prostý a skromný život, přesto ve vesnicích probíhaly při mnoha příležitostech oslavy, při kterých byla cítit radost ze života. Německé osídlení ukončilo vyhnání v letech 1945/46.

„Po válce se kvůli odsunu německých obyvatel a plošnému osídlení novými obyvateli zcela proměnila oblast Sudet. Zanikly mnohé domy i celé obce. Připomínat tuto dobu je velmi důležité, stejně jako vnímat důsledky odchodu původních obyvatel,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Muzeum připomene i slavné osobnosti, které v těchto místech žily — například Willibalda Gattera, který se narodil v Kuřívodech a patří mezi významné automobilové konstruktéry či Otto Habela, významného sochaře a sklářského designéra, původem z vesnice Proseč.

Akce se uskuteční díky finančním prostředkům od Saského ministerstva vnitra a příspěvků Krajanské skupiny bývalých Horních vsí, bývalých obyvatel těchto obcí, města Ralsko, Libereckého kraje, Česko-německého fondu budoucnosti, města Mimoň a soukromých peněžních prostředků ředitele muzea Petra Polakoviče a paní Brigitte Guthmannové.

LK/Jan Mikulička