Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v České Lípě bude kvůli plánovaným opravám a údržbě pro veřejnost na dva měsíce uzavřené

30. 12. 2022 | 8:17

Poslední šanci pro nejbližší týdny mají dnes zájemci o prohlídku hlavního areálu Vlastivědného muzea v České Lípě. Od silvestra až do konce února bude pro veřejnost uzavřený kvůli plánovaným opravám, údržbě a obměně expozic a přípravě nových výstav. ČTK to řekl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

česká lípa muzeum zbraneceskalipa1
Archivní foto, Artur Irma

Hlavní areál českolipského muzea je po dvouleté částečné rekonstrukci otevřený od letošního března, dvouměsíční odstávkou se vrací k osvědčenému schématu. "Na základě statistických dat se nám měsíce leden a únor dlouhodobě ukazují jako návštěvnicky nejslabší, a proto je toto období k uzavření expozic a výstav tím nejvhodnějším. Získáme nejen prostor a čas k realizaci řady nových nápadů a zajímavých změn v expozicích, ale zároveň během tohoto času ušetříme i nemalé finanční prostředky na provozu, které pak můžeme investovat do zlepšení podmínek a služeb," doplnil Vitáček.

Leden a únor využijí v muzeu k opravám, které budou navazovat na předchozí stavební zásahy, což byly zejména výměny oken a dveří. "Například v přírodovědné regionální expozici potřebujeme udělat renovaci parket, a to je něco, co nemůžeme dělat za provozu," uvedl ředitel. Expozice by se měla navíc do několika let výrazně změnit, její rozsáhlá reinstalace začala letos. "A budeme v ní pokračovat i za provozu muzea další dva roky," dodal.

Pro příští rok chystá muzeum podle Vitáčka celoroční výstavu Příběh českolipské vagónky. Věnovaná bude nejen vývoji dopravy na Českolipsku od středověku, ale i historii výroby železničních vagonů v českolipské Vagónce. "Zaměříme se na kompletní historii závodu a na výrobu zejména kolejových vozidel. Zajímavou kapitolou je výroba kabin a podvozků lanovek nebo karosérií autobusů a automobilů. V poslední části výstavy se zaměříme na zajímavosti spojené se 105letou érou této českolipské firmy," dodal ředitel.

S letošní sezonou je ředitel spokojený, návštěvníků přišlo zhruba 20.000. "Musím říci, že sezona byla vydařená," uvedl. Přičítá to nejen tomu, že lidé byli zvědaví, co se za dva roky uzavření v muzeu změnilo. Lákadlem byla i nová expozice věnovaná těžbě uranu, která výrazně ovlivnila Českolipsko ve druhé polovině 20. století. "To se setkalo s velkým zájmem, protože spousta lidí to pamatuje," řekl Vitáček. Radost má i z toho, že lidé v hojné míře přišli na akce, jež muzeum pořádalo, například vánoční trhy.

Českolipské muzeum sídlí v augustiniánském klášteře, který založil roku 1627 Albrecht z Valdštejna. Areál se postupně rozrostl o další objekty a svou definitivní podobu získal ve druhé polovině 18. století. Muzeum dnes patří k významným architektonickým památkám Českolipska, kromě hlavní budovy mu patří i Památník K. H. Máchy v Doksech, Vísecká rychta v Kravařích, Bredovský zámeček v Jablonném v Podještědí a také archeologické muzeum v bývalé českolipské šatlavě.

čtk