Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v České Lípě láká do restaurací alespoň virtuálně. V budově radnice býval pivovar i kořalní výčep

05. 04. 2021 | 5:52

Restaurace jsou v rámci protikoronavirových opatření uzavřené. Muzeum v České Lípě do nich nyní láká alespoň virtuálně. V rámci cyklu Zapomenuté příběhy se zaměřilo na jejich historii ve městě. V minulosti jich bývalo v České Lípě až k 80.

CLmadCeska-Lipa-08radice
Foto: Mad

"Počet drobných hospůdek a pivnic kolísal v 18. a 19. století mezi 30 až 40 a doplněn hostinci pro městskou honoraci a hotely s ubytovacími kapacitami dával celkový počet 40 až 60 pohostinství. V roce 1935 bylo v České Lípě 79 hostinců, hotelů, pivnic, kaváren a výčepů kořalek," uvedla za muzeum Jaroslava Vondrová.

Historii hostinců ve městě mapuje kniha Pohostinná Česká Lípa, kterou napsali Jaroslav Panáček a Jiří Kratochvíl. "Hostince bývaly odjakživa místem setkávání lidí. Scházely se zde různé stolní, pijácké a zábavné společnosti," uvedla Vondrová. V České Lípě například v první polovině 19. století působila skupina známá jako Bratrstvo sekery (Hackebruderschaft). Každý člen měl odznak, stříbrnou sekerku, která se zavěšovala na okraj plného napěněného poháru, kde se houpala. "A nesměla při pití až na dno spadnout, jinak byla hned pokuta stanovena," uvedla Vondrová.

Největší koncentrace hospod byla v České Lípě na náměstí T. G. Masaryka. I přímo v budově radnice byl nejen pivovar, ale i hostinec či lépe řečeno kořalní výčep. Za nejlepší hostinec ve městě byl v roce 1835 považovaný Hotel Ross (Oř) na náměstí, navštěvovaný byl i městskou honorací. "Hostinec měl vlastní omnibus, který jezdil ke každému vlaku pro vzácné hosty," uvedla Vondrová. Velmi dobrou pověst měl na náměstí ve 30. letech 19. století i Beim Plischken“ (U Plischkeho). "Hlavně o trzích byl hojně navštěvován, vždyť například českolipské dobytčí trhy trvaly celý týden," uvedla Vondrová.

Skoro sedm staletí se ve městě vařilo i pivo. Práva vařit a čepovat ho měla Česká Lípa už v roce 1381. Měšťanský pivovar se nalézal v zadním traktu radnice do Panské ulice. Pivo se ve městě vařilo do prosince 1948, kdy byl v rámci republikové koncentrace výroby piva provoz v českolipském pivovaru zastaven. "Unikátní zařízení pivovaru bylo odvezeno a zničeno. Maskotem pivovaru byl rozesmátý trpaslík s tuplákem piva v každé ruce a vystupujícím z městské brány," dodala Vondrová.

čtk