Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Náhlově na Českolipsku připomíná zaniklé obce v oblasti Ralska

17. 08. 2019 | 17:58

Palohlavy, Holičky, Olšina, Svébořice, Křída nebo Proseč, to jsou jména jen několika z více než dvou desítek zaniklých obcí na území bývalého vojenského prostoru Ralsko, které připomíná nová expozice Krajanského muzea vystěhovalectví do Brazílie v Náhlově na Českolipsku. Na její otevření dorazili i pamětníci, kteří tam žili a po druhé světové válce byli s rodinami odsunuti. Někteří z nich věnovali muzeu pro novou expozici knihy, nábytek nebo drobnosti, které si odtud tehdy odnesli.

Ralsko-muzeum titul
Foto: LK

Na své dětství dnes zavzpomínal Werner Friedrich, který žil v Palohlavech (Halbehaupt). Bylo mu 13, když musel s rodiči odejít do ruské zóny v Sasku. Z obce se muselo spolu s nimi vystěhovat asi 400 obyvatel. "Ten rok 1945 byl strašný, obec obsadila Svobodova armáda. Pamatuju si, že tam bylo šest nebo sedm českých rodin, ty s námi cítily, ale nemohly nijak zabránit tomu, že jsme museli doslova přes noc své domovy opustit," řekl ČTK pamětník.

Obec v minulosti několikrát navštívil. Z domu kde žili, nic nezbylo. Zůstal jen rybníček, který býval nedaleko. "Byly u něj schody, na kterých jsem si jako dítě myl nohy. Od jara do podzimu jsem běhal bos a se špinavýma nohama by mě maminka domů nepustila. Ty schody tam pořád jsou," zavzpomínal Friedrich.

Nová expozice zaujímá polovinu podkroví muzea v Náhlově. Na 12 panelech připomíná historii 22 převážně zemědělských obcí, které dnes už neexistují. ČTK to řekl ředitel muzea Petr Polakovič. "Muzeum připomíná i slavné osobnosti, které v těchto místech žily — například Willibalda Gattera, který se narodil v Kuřívodech a patří mezi významné automobilové konstruktéry, Otto Habela, významného sochaře a sklářského designéra, původem z vesnice Proseč," dodal.

Lidé žili v oblasti vymezené kopci Ještěd, Ralsko a Bezděz přes 700 let. Po odsunu většinou německého obyvatelstva zůstal kraj téměř prázdný a v 50. letech tam československá armáda zřídila vojenský výcvikový prostor. Až do roku 1992 v něm cvičili českoslovenští a později sovětští vojáci. Budovy, včetně kostelů, posloužily jako cvičné cíle, nové stavby sloužily vojenským účelům, v prostoru vyrostlo letiště i odpaliště raket s jadernou hlavicí. Od 90. let obyvatel v Ralsku znovu přibývá.

Před třemi lety vznikl na území o rozloze téměř 330 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku Geopark Ralsko. Do vybydlené oblasti se snaží postupně vrátit život. Letos na jaře vydal cyklistického průvodce právě po zaniklých obcích a zajímavých místech regionu s podtitulem "Člověk, který tudy šel, zmizel...". Cyklistům nabízí osm tras, které je zavedou do vesnic, po nichž dnes zbyly často jen ruiny staveb, ovocné stromy nebo místnosti vytesané do skal.

čtk