Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Novém Boru představuje 30letou historii sklářské firmy AJETO spojené s Bořkem Šípkem a nedávno zesnulým Petrem Novotným

Historii sklářské společnosti AJETO spojené s designérem Bořkem Šípkem a nedávno zesnulým novoborským sklářem Petrem Novotným považovaným za nejlepšího foukače skla s mezinárodním renomé, představí výstava, kterou v pátek zahájí Sklářské muzeum v Novém Boru na Českolipsku. Sklárna letos slaví 30 let od zahájení výroby v Lindavě, výstava představuje průřez její produkcí, řekla dnes ČTK ředitelka muzea Petra Ajšmanová.

novy bor ajeto3 448910773 1001638528630873 3237536943921408416 n
Foto - zdroj: Facebook/ Sklářské muzeum Nový Bor

I když si mnozí milovníci skla spojují AJETO s Bořkem Šípkem, který se se sklárnou rozešel v roce 2012, škála produkce je mnohem širší, ukazuje výstava. "Je tady asi osm věcí od Bořka Šípka, to jsme samozřejmě nemohli opomenout, ale spíš jsme chtěli ukázat, co všechno jsou v AJETU skláři schopni udělat, kam se vlastně AJETO posunulo dál, a kde je dneska," doplnila Ajšmanová. Kromě děl z muzejních sbírek, jsou podle ní vystaveny i práce ze sbírek AJETO, LASVITU, ale také zapůjčené od jednotlivých zákazníků a klientů.

AJETO vyrábí v Lindavě 30 let, příběh designové sklářské značky je ale ještě o pět let starší, spojený je s novoborskými skláři Petrem Novotným a Liborem Fafalou. "Začínali v osmi lidech v pronájmu v Preciose Lustry, pak se přesunuli na huť Hantich do Nového Boru. Pořád ale chtěli vlastní sklárnu. Chtěli ji postavit u Crystalexu, ale to nevyšlo a nakonec padlo rozhodnutí na Lindavu," popsala začátky firmy ředitelka muzea. Na sklárnu tak přestavěli bývalou textilní továrnu v Lindavě.

Foto - zdroj: Facebook/ Sklářské muzeum Nový BorNovotný byl v 80. letech pedagogem na sklářském učilišti, a když pak zakládal vlastní ateliér, vybral si z bývalých studentů dvě desítky nejtalentovanějších lidí. "Věděl, jak to funguje v zahraničí a chtěl něco podobného. Vznikla tak sklárna zaměřená na výrobu řemeslně náročného uměleckého skla, přitahovala lidi z celého světa - výtvarníky, designéry, firmy, byly jich desítky, ne-li stovky," řekla Ajšmanová. K pravidelným klientům sklárny patří studio Dechem, František Jungvirt, spolupracovali s Martinem Janeckým, René Roubíčkem nebo Blankou Matragi.

Za 30 let zažilo AJETO lepší i horší časy. "Libor (Fafala) mi vyprávěl, že třikrát za tu dobu zastavil dům, ve kterém bydlí jeho rodina, když na tom nebyli dobře," poznamenal současný ředitel sklárny David Ševčík. I díky tomu sklárna ustála krizi v letech 2008/2009, kdy řada sklářských firem skončila, ale také třeba období po pádu newyorských dvojčat, kdy trh spadl. "Na druhou stranu víme z historie, že takhle to vždycky bylo, byly a jsou výkyvy trhů a vždycky je potřeba dělat si rezervu," doplnil.

Foto - zdroj: Facebook/ Sklářské muzeum Nový BorOd roku 2017 je AJETO součástí sklářské skupiny LASVIT, sklárna dnes zaměstnává kolem 50 lidí a hospodaří s ročním obratem kolem 50 milionů korun. Pod rukama lindavských sklářů vznikají díla, která míří do celého světa, kromě jiného AJETO vyrábí třeba ceny Thálie nebo ceny pro Tour de France. "Zhruba 30 procent kapacity je dnes pro projekty a kolekce Lasvit, ze 70 procent si musíme vytvářet vlastní zákaznické portfolio," řekl ředitel sklárny David Ševčík. Sklárna je také oblíbeným cílem turistů.

čtk