Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na jubilejním sympoziu v Novém Boru se představí Jaroslav Róna nebo Martin Janecký

03. 05. 2024 | 17:01

Malíř a sochař Jaroslav Róna nebo sklářský výtvarník Martin Janecký budou patřit k hvězdám Mezinárodního sklářského sympozia (IGS), které se od 3. do 6. října uskuteční v Novém Boru na Českolipsku. Jubilejní 15. ročník představí tvorbu 44 umělců a designérů z 15 zemí a pěti kontinentů, otevře návštěvníkům sklářské provozy v regionu, galerie a vzorkovny a lidé si budou mít možnost sami práci se sklem zkusit, uvedl na webu města starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

sklo mad IGS18 03
Archivní foto z IGS, Mad

"Představí se i výtvarník a frontman kapely Tata Bojs Milan Cais, jazzový trumpetista, hudební skladatel a malíř Laco Deczi nebo Kateřina Handlová, která navrhla křišťálové medaile pro letošní mistrovství světa v hokeji," doplnil Dvořák, který je zároveň prezidentem IGS. Slavnostní zahájení bude hostit sklárna Ajeto v nedaleké Lindavě, která letos slaví 30 let od svého otevření. Na širokou veřejnost bude zaměřen program v sobotu 5. října, kdy zapojené sklárny zpřístupní své hutě, dílny, ateliéry a vzorkovny veřejnosti.

Tradici sklářských sympozií v Novém Boru založila v roce 1982 sklářská společnost Crystalex. Tehdy poprvé pozvala do svých provozů výtvarníky a designéry, aby s pomocí místních sklářů ztvárnili své návrhy a nápady. V tříletých intervalech se za těch více než 40 let vystřídalo v Novém Boru přes 500 umělců. Od oku 2009 převzalo organizaci sympozia město, zapojily se i další sklárny v regionu, sklářské školy a muzeum.

I když je sympozium zaměřené hlavně na sklářství, nabídne i doprovodný program na novoborském náměstí Míru. Zahrají například Portless se zpěvákem Kryštofem Michalem, Václav Noid Bárta, Miroslav Kemel s kapelou. "Po velkém úspěchu živých soch na loňských sklářských slavnostech připravujeme pro návštěvníky IGS 2024 překvapení, závěr programu bude patřit světelné dronové show," doplnila tajemnice IGS Alena Forgáčová.

Jubilejnímu ročníku IGS udělil záštitu prezident Petr Pavel. K pořadatelům sklářského sympozia patří vedle města Sklářské muzeum Nový Bor a sklářské školy v Novém Boru i Kamenickém Šenově, sklárny jako Ave Clara Polevsko, Pačinek Glass Kunratice u Cvikova, Sklárna Jílek Kamenický Šenov, TGK Skalice u České Lípy a novoborské firmy AZ Design, Crystalex CZ, Kolektiv Ateliers, Lasvit a Novotný Glass. Ruční výroba skla je od loňského prosince na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

čtk