Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Navržená budova nové městské knihovny je moderní, ale respektuje historické centrum 

15. 03. 2024 | 10:19

O zpracování projektové dokumentace nové budovy českolipské městské knihovny začne jednat město Česká Lípa. Partnery v tomto jednání bude městu vítěz architektonické soutěže, která proběhla v loňském roce, jímž se stala společnost mh architects atelier, s.r.o. z Prahy.

CLknih4
Foto z www.cka.cz

Pokud jednání s vítězem nedopadnou, může město oslovit město postupně i další firmy, které se umístily na druhém a třetím místě, a to firmu Atlas forem, s.r.o. z Pardubic a firmu Mjölk, s.r.o. z Prahy. Se všemi návrhy, včetně toho vítězného, se mohli občané seznámit na výstavě v KD Crystal, která proběhla v lednu letošního roku. Všechny návrhy jsou také zveřejněny ve fotogalerii na webu města. 

„V rámci architektonické soutěže jsme se tak posunuli do další fáze, a to již ke konkrétnímu jednání o zpracování projektu. Vítězný návrh je jednoduchá, moderní, jednopodlažní budova se zelenou střechou, která umožňuje efektivní hospodařen s dešťovou vodou. Filosofie vítězného návrhu je mi velmi sympatická a o výjimečnosti tohoto projektu mě ujistili sami mladí architekti z vítězné firmy, když svůj návrh prezentovali na vernisáži výstavy. Jsem proto ráda, že v architektonické soutěži pokračujeme a budu jednou hrdá, pokud v České Lípě bude tato zajímavá budova stát,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila, že pokud smlouvu město uzavře do konce května letošního roku, může získat dotaci 400 tis. Kč z programu Ministerstva pro místní rozvoj. 

Architektonickou soutěž na novou knihovnu vyhlásilo město Česká Lípa v květnu loňského roku, soutěžní návrhy mohli architekti podávat do 15. srpna 2023. Přišlo celkem 48 návrhů nejen z České republiky, ale také Slovenska, Polska, Španělska a Velké Británie. Vítězové jsou ale nakonec z Česka. Kromě tří prvních cen se odborná porota rozhodla udělit také čtyři odměny za zajímavá řešení. 

Předností vítězného návrhu je efektivní řešení celé budovy, jak z hlediska ekonomických nákladů na výstavbu, tak i z hlediska budoucího provozu. Budova je moderní, ale respektuje historické centrum města. Disponuje zelenou střechou i rozlehlou terasou, kterou by mohli využívat návštěvníci knihovny. Bonusem je pak možnost efektivního hospodaření s dešťovou vodou, citlivě a jednoduše je také navržená proměna části Jeřábkova náměstí, kde je nyní parkoviště. 

Stavba nové knihovny bude stát na Jeřábkově náměstí a její součástí jsou i stávající objekty čp. 158 a 159. Nová knihovna by měla být nejen architektonicky zajímavou stavbou, ale měla by se stát také přirozeným centrem vzdělávání a setkávání Českolipanů. V knihovně by tak měl být i malý sál, PC učebna, ale také kavárna. Součástí zadání architektonické soutěže bylo i řešení úprav Jeřábkova náměstí. Předpokládaná výše investice je 210 milionů korun bez DPH a cílem soutěže bylo mimo jiné i tyto náklady ověřit tak, aby město mělo jasnou představu o budoucím financování. „Pro financování stavby knihovny se chceme v budoucnu pokusit získat dotační prostředky, pokud bude v době realizace vypsán vhodný dotační titul,“ uzavřela Jitka Volfová. 

Výsledky soutěže:

1. cena (800 tis. Kč): mh architects atelier, s. r. o., Praha

2. cena (500 tis. Kč): Atlas forem, s. r. o, Pardubice

3. cena (300 tis. Kč): Mjölk, s. r. o., Praha

Odměnu získaly soutěžní návrhy (každý 100 tis. Kč):

1. ARCHITEKT Ondřej Tuček, s.r.o., Praha 

2. Rusin Frei, s.r.o., Praha 

3. Ing. arch. Tran Anh Tuan, Praha 

4. Tvary – seskupení architektů (Ondřej Slowik - Rychvald, Lucie Šponarová - Orlová, Tomáš Madro - Brno).

www.mucl.cz