Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnici v České Lípě se zatím skluz zaviněný koronavirovou pandemií dohnat nepodařilo

04. 10. 2021 | 13:24

Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa se zatím nepodařilo dohnat skluz v péči zaviněný koronavirovou pandemií. Opatření spojená s covidem umožnila ve druhém největším zdravotnickém zařízení v Libereckém kraji zajistit vedle péče o pacienty s koronavirem jen akutní péči, po uvolnění potřeboval personál dovolenou, protože jel bez přestávky, a navíc bylo nutné prostory zasažené pandemií sanovat. K běžné péči se tak nemocnice vrací postupně, řekl dnes ČTK generální ředitel Pavel Marek.

TvLKnemocnice lipa1
Foto: Artur Irma

"Už se vracíme, ale opravdu nebudeme schopni splnit úkoly původní úhradové vyhlášky - to znamená 95 procent roku 2019, v tuhle chvíli se vracíme někam k 80 procentům," doplnil Marek. Pomoci by měla podle něj druhá kompenzační vyhláška. "Alespoň to naznačovala náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová. Je otázka, jestli to do konce roku ještě udělají a jestli to po volbách nebude všechno jinak," dodal ředitel nemocnice.

Kvůli dovoleným v létě podle něj nebylo možné zejména začít operovat naplno. "Teď chceme využít ty dva tři měsíce včetně Vánoc, kdy se běžně neoperuje, abychom to dohnali. Nová úhradová vyhláška už pracuje s platbami za operace, takže co uděláme, dostaneme zaplaceno," řekl Marek. Koronavirus a s ním spojené zastavení plánovaných operací prodloužilo čekací lhůty. "Třeba u sledovaných náhrad kyčelních kloubů máme v tuhle chvíli dvou až tříletou čekačku, ale nejsme v tom sami," řekll ředitel. Dohnat se už ale podle něj podařilo ambulantní péči.

Nemocnice v České Lípě je krajským zdravotnickým zařízením, slouží pro spádovou oblast se 120.000 lidí. Disponuje 488 lůžky, z toho 122 tvoří lůžka následné péče. O nemocné se stará 860 lidí, k tomu v době koronaviru vypomáhalo dalších 125 dobrovolníků včetně studentů, vojáků nebo policistů. Loni na podzim museli v nemocnici vyčlenit pro pacienty s covidem 80 lůžek, jimiž prošlo 535 pacientů. I když loni objem operací, hospitalizovaných i pacientů v ambulancích klest zhruba o pětinu, výnosy nemocnice vzrostly i díky podpoře státu o desetinu a překročily miliardu korun. Hospodaření skončilo ziskem 27 milionů korun.

čtk