Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nezbytná rekonstrukce silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště vyjde na více než 184 milionů

27. 05. 2020 | 14:31

Na Českolipsku dnes zahájili rekonstrukci krajské silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště. Obnovu frekventovaná komunikace už nutně potřebovala, problémem byly hluboké vyjeté koleje, rozbitý povrch i poškozené mosty. Kraj stavbu připravoval pět let. Rekonstrukce bude stát více než 184 milionů korun, přes šest milionů přidá město Ralsko. ČTK to u příležitosti zahájení stavby řekl Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje.

silnice Mimon1irma
Foto: Artur Irma

„Oprava měla původně odstartovat už v minulém roce, kvůli průtahům v zadávacím řízení však bohužel začínáme až nyní. Tato důležitá spojnice vedoucí do bývalého vojenského prostoru Ralsko už potřebuje rekonstrukci opravdu nutně,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Kromě samotné opravy silnice, jejíž povrch je místy v dezolátním stavu, přinese rekonstrukce také opravy propustků a mostů, nové chodníky, dopravní značení a veřejné osvětlení.                 TZ LK

"V loňském roce už jsme museli přistoupit k tomu, že část těch vyjetých kolejí byla odfrézována, protože to bylo velmi nebezpečné," uvedl Růžička. Projekt počítá s rekonstrukcí 12,3 kilometru dlouhého úseku silnice od železničního přejezdu v Mimoni po hranice se Středočeským kraje. "Změní se střed Kuřívod, kde vznikne okružní křižovatka. Rekonstrukce čeká dva mosty na trase a také devět propustků," dodal Růžička. Liberecký kraj získal na projekt téměř 157 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Na stavbu přispěje i město Ralsko. "Podílíme se stavbou chodníků kolem komunikace v intravilánu Kuřívod a kolem kruhové křižovatky," řekl starosta Ralska Miloslav Tůma (za ANO). Jde podle něj o frekventovanou komunikaci a zejména nákladních aut na ní v posledních měsících výrazně přibylo po zpoplatnění silnice I/38. "Když jedu ráno do práce, tak vidím, že přede mnou jede místo jednoho nebo dvou kamionů třeba pět nebo šest. Zvýšení provozu na silnici potvrdil i starosta nedaleké Mimoně Petr Král (za ANO). Jen zhruba třetina kamionů, míří do místních podniků. "Většinou jde o tranzit, každou minutu nám městem projede kamion," dodal.

Foto: Artur Irma

Stavba nezahrnuje zhruba 1,5 kilometru zatáček za Dolní Krupou, úsek se bude dělat samostatně. "Projekt je připravený, podávali jsme žádost o dotaci z IROP, jsme připraveni to realizovat, jakmile budou peníze," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Projektant původně navrhnul napřímení úseku od hranice se Středočeským krajem. Měla se udělat přeložka, která by vedla ve skalním zářezu. Náklady ale překročily 350 milionů korun a to vedení kraje odmítlo jako příliš drahé. Silnice tak povede v původní trase. "Bude širší a přibude třetí pruh ve stoupání," dodal Čáp. Úprava úseku přijde podle něj na dalších 80 milionů korun.

čtk