Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novoborská sklářská firma neuvažuje kvůli Brexitu o přesunu svého zastoupení

26. 01. 2020 | 9:57

Novoborská sklářská společnost LASVIT neuvažuje o tom, že by kvůli brexitu přesunula svou pobočku z Londýna jinam. Londýnská kancelář Lasvitu úzce spolupracuje s designéry a architektonickými studii, která v Londýně sídlí. Nedávalo by smysl přesouvat ji někam jinam, řekl na dotaz ČTK ředitel britské pobočky společnosti Roman Žákovský. Británie opustí Evropskou unii v pátek 31. ledna.

lasvit1irma
Foto Artur Irma

Lasvit se ve světě proslavil skleněnými svítícími plastikami na míru, zabývá se i využitím skla jako architektonického prvku. Zakázky, na kterých londýnská pobočka společnosti pracuje, nejsou určeny pouze pro britský trh, který už podle tamních statistiků zaznamenal v posledních měsících v souvislosti s blížícím se odchodem z Evropské unie pokles. Klesají zejména tržby v maloobchodu. "Trh luxusních rezidencí a stavebního developmeentu, kde realizujeme většinu našich projektů, se nezdá být nejistou situací tolik ovlivněn," řekl Žákovský.

Jakákoliv nejistota v otázkách prostředí a podmínek pro podnikání není ale podle Žákovského příjemná. "Připravit se na situaci po konci ledna prakticky nelze. Konkrétní podmínky fungování zahraničních pracovníků v rámci Velké Británie nejsou zatím známy. Z toho, co zatím víme, usuzujeme, že nás v nejbližší budoucnosti výraznější změny nečekají. Snad jen to, že opět budeme cestovat s pasem namísto občanského průkazu," doplnil. Výhodou firmy podle něj je, že londýnská pobočka je britskou firmou.

Lasvit neuvažuje ani o přesunu do Francie, kam se prezident Emmanuel Macron snaží přilákat zahraniční firmy a využít tak nejistoty kolem brexitu. Pro Lasvit je britský trh důležitý. "Co se týče projektů a aktivit, v samotné Velké Británii jich realizujeme zhruba jen polovinu. Londýn je sídlem významných architektonických firem a studií, se kterými pracujeme na zakázkách v řadě jiných lokalit, ať už v jiných evropských zemích, na Blízkém východě nebo třeba v Asii," doplnil Žákovský.

V samotné Británii spolupracovala firma třeba na hotelu Great Scotland Yard nebo rezidenčním projektu hotelového řetězce Four Seasons, kam dodávala skleněné plastiky. Loni také dodala sošky pro hudebníky oceněné při udílení BRIT Awards.

Velká Británie by měla Evropskou unii opustit po 47 letech členství o půlnoci v pátek 31. ledna. Tento týden ve čtvrtek podepsala zákon nutný k ratifikaci brexitové dohody britská královna Alžběta II. Učinila tak poté, co po letech sporů prošel oběma komorami britského parlamentu. V pátek podepsali dohodu o vystoupení země z EU předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel. Europarlament bude o ratifikaci dohody hlasovat ve středu 29. ledna.

čtk