Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor připravuje modernizaci a rozšíření varovného systému. Na projekt za 11 milionů získalo město dotaci

27. 01. 2020 | 18:23

Modernizaci a rozšíření informačního a varovného systému připravují v Novém Boru na Českolipsku. Na projekt za zhruba 11 milionů korun získalo město dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Nový varovný systém pokryje celý katastr města i jeho okrajové části, řekl ČTK starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

nový bor nový
Ilustrační foto

Varovný systém vybudovalo páté největší město v Libereckém kraji v roce 2013, hlavním důvodem byly opakující se záplavy. Největší škody zůstaly po bleskové povodni v roce 2010, která zasáhla 81 obcí a zaplavila více než polovinu území Libereckého kraje. Velká voda si tehdy vyžádala pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun. Povodně ale kraj zasáhly i v roce 2013.

Před sedmi lety získal Nový Bor na vybudování varovného systému dotaci. Umožnila instalovat hlásiče podél vodních toků Šporka a Dobranovský potok. "K dosavadním 57 hlásičům nyní nově přibudou další dvě stovky," doplnila mluvčí radnice Radmila Pokorná. Současně podle ní získá Nový Bor i digitální povodňový systém, který dosud nemá. Zahrnovat bude nejen území samotného města, kde žije 12.000 lidí, ale celou oblast působnosti. Město v projektu pořídí také elektrocentrálu pro náhradní zajištění dodávek elektřiny v krizových situacích.

Z evropských fondů získalo město na projekt 7,5 milionu korun, dalších 3,22 milionu korun přidá Nový Bor ze svého. Systém by měl umožnit varovat obyvatele nejen před záplavami, ale například také před požáry, úniky nebezpečných látek, znečištěním ovzduší či narušením dodávek pitné vody nebo elektřiny. "Budeme ho moci využívat i jako veřejný rozhlas spolu s SMS a emaily pro informování občanů," doplnila Soňa Brychtová z krizového řízení novoborské radnice.

čtk