Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor se v pátek opět připojí k celosvětové kampani Vlajka pro Tibet

09. 03. 2023 | 5:41

Vyvěšením tibetské vlajky se Nový Bor připojí v pátek 10. března k celosvětové kampani Vlajka pro Tibet. Jejím cílem je symbolické vyjádření solidarity s tibetským lidem a připomínka krvavě potlačeného povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, od něhož letos uplyne 64 let. O vyvěšení vlajky rozhodli radní města.

tibet vlajka
Ilustrační foto

„Vyjádření nesouhlasného postoje k potlačování národnostní svobody je dnes zvláště aktuální s ohledem na probíhající válku na Ukrajině. Nelze nevidět paralely mezi krvavě potlačeným povstáním Tibeťanů proti čínské okupaci v roce 1959, současností, kdy si postsovětská mocnost nárokuje svobodu a zemi svého souseda, ale také historickou anexí Československa hitlerovským Německem v roce 1939. Odmítání agrese a bezpráví by mělo být v civilizovaném světě samozřejmostí,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Do dějin Tibetu se 10. březen 1959 zapsal jako tragický den. Při povstání proti čínské okupaci zemřelo přes 80 tisíc Tibeťanů, dalších více než milion jich zemřelo ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru v následujících letech. Tragédii si svět připomíná od poloviny 90. let minulého století symbolickým vyvěšením tibetské standarty vždy v den povstání. Akce postupně přerostla v jednu z nejvýznamnějších celosvětových kampaní na podporu ochrany lidských práv.

Organizátorem v České republice, která se ke kampani připojuje od roku 1996, je občanské sdružení Lunghta.  

www.novy-bor.cz