Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor zhasne veřejné osvětlení a připojí se k celosvětovému happeningu Hodina Země

25. 02. 2023 | 5:41

Město Nový Bor se v sobotu 25. března 2023 zahalí do tmy. Vypnutím veřejného osvětlení od 20:30 do 21:30 hodin se opětovně připojí k celosvětovému happeningu Hodina Země, který upozorňuje na ochranu planety.

nový bor mad IGS18 80
Foto: Mad

„Akci mohou samozřejmě podpořit i jednotlivci, kterým není lhostejná ochrana životního prostředí a klimatu. Doma mohou prožít hodinu při svíčkách, popřípadě si mohou stanovit osobní klimatický závazek. Jejich výběr najdou na webových stránkách Ekologického institutu Veronica, který akci v České republice organizuje,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí na novoborském městském úřadu Jitka Klásková.

Celosvětovou akci vyhlašuje a koordinuje Světový fond na ochranu přírody (WWF), její počátek se datuje k 31. březnu 2007. Hodina Země v průběhu let přerostla z lokální akce v Austrálii v celosvětovou akci, koná se vždy poslední březnovou sobotu ve stejný čas. Pozitivní vlna tmy postupně oběhne celou planetu, začíná na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa.

Každoročně se do akce v Česku zapojuje řada obcí, desítky firem a organizací i některé památky. Do tmy se ponořily také slavné světové památky. V Německu například katedrála v Kolíně nad Rýnem či Braniborská brána v Berlíně. Loni při stejné příležitosti zhasla Eiffelova věž v Paříži, mrakodrapy v Hongkongu či londýnský Buckinghamský palác. 

www.novy-bor.cz