Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O pacienty s koronavirem se nově starají i v léčebně ve Cvikově, k dispozici je tam 47 covidových lůžek

10. 03. 2021 | 15:32

Vedle páteřních nemocnic se o pacienty s koronavirem v Libereckém kraji nově starají také v Léčebně respiračních nemocí Cvikov na Českolipsku. K dispozici je tam 47 lůžek pro covidové pacienty, kteří potřebují kyslíkovou podporu nebo následnou péči. Pro nemocné s koronavirem je tak vyčleněna zhruba polovina lůžek léčebny, která se specializuje na diagnostiku a léčbu dospělých s chronickým plicním onemocněním a tuberkulózou. ČTK to dnes řekl ředitel zdravotnického zařízení Rudolf Focke.

cvikov léčebna08
Foto: Mad

Léčebna ve Cvikově má zhruba 200 lůžek, polovinu v léčebně pro dospělé v Martinově Údolí, druhou ve zhruba čtyři kilometry vzdálené dětské léčebně. S využitím léčebny pro péči počítá pandemický plán Libereckého kraje. O nemocné s koronavirem se jinak v kraji starají páteřní nemocnice v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Jilemnici a Semilech. V kraji je aktuálně k dispozici 651 lůžek pro pacienty s koronavirem, téměř 28 procent kapacit je aktuálně volných.

Ve Cvikově vybudovali covidovou nemocnici s 60 lůžky už loni na jaře, vznikla ale v dětské léčebně a využita nakonec nebyla. Podle ředitele se ukázalo, že potřebám nevyhovuje, pacienti většinou potřebují kyslíkovou podporu a tu tam nebyli schopni poskytnout. Proto teď využili léčebnu pro dospělé, která je na takovou péči lépe vybavena. Aktuálně se tu starají o 29 pacientů s koronavirem.

Zdravotníci v léčebně nabízejí i antigenní testování a vytvořili dva odběrové týmy, které budou zajišťovat testování ve firmách a úřadech. "Denně dokážeme udělat kolem 150 až 250 testů," řekl Focke. Poptávka po službách zdejšího odběrového týmu je podle něj v souvislosti s povinným testováním veliká. "Víc rozšiřovat kapacitu ale nejsme schopni," dodal.

Léčebna už se také připravuje na očkování. "Očkovací centrum bychom chtěli otevřít 1. dubna," řekl ředitel léčebny. Centrum podle něj vznikne v dětské části, protože kvůli pandemii je zájem o léčebné pobyty rodičů s dětmi zhruba o třetinu nižší. "Je tam vyčleněný pavilon C, který byl nově opraven. Je na očkovací centrum vhodný, protože stojí separátně od hlavních budov," dodal Focke.

čtk