Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obec Prysk zváží, zda zesnulou Vlastu Chramostovou nepřipomínat pamětní deskou. Jezdila tam na chalupu

06. 10. 2019 | 16:53

V nedožitých 93 letech v nedělních časných ranních hodinách ve spánku odešla emeritní členka Národního divadla paní Vlasta Chramostová. Prysk na Českolipsku zváží, zda by Vlastu Chramostovou a jejího manžela Stanislava Milotu měla v obci v budoucnu připomínat pamětní deska. Měli tam chalupu. Starosta Jan Sviták si ale osobně nemyslí, že by Chramostová s Milotou o něco takového stáli.

ChamostovaSpalovač-mrtvol-Vlasta-Chramostová
Vlasta Chramostová ve své nejznámější filmové roli ve Spalovači mrtvol. Foto: Totalfilm.cz

"Stavěli se k tomu tak zvláštně, že na tyto věci nebyli. Nejsem s tím tedy úplně ztotožněn. Až se vrátím ze zahraničí, sedneme si v širším kruhu v obci a promyslíme to," uvedl starosta.

Dvaadevadesátiletá herečka a signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová zemřela dnes, její manžel letos v únoru. "Počítám, že před jejich domem v Prysku vznikne spontánně nějaké pietní místo," uvedl Sviták.

Blíže se s Chramostovou a Milotou seznámil po roce 2002, kdy se stal starostou. "Návštěvy u nich byly něco neskutečného, pokaždé obrovský zážitek. Tím, jak do poslední chvíle byli neuvěřitelně svěží a strašně moc věcí si pamatovali, měli obrovské životní zkušenosti, tak to nikdy nebyla krátká návštěva," řekl Sviták. Když se rozpovídali, strávil tam několik hodin. "Každé setkání s nimi byl hlavně zážitek v tom, jací byli a jaký tvořili pár. To se moc nevidí, doplňovali se tak, že si jednoho bez druhého nedovedu představit," řekl starosta.

Do společenského života v obci se podle něj moc nezapojovali. "I tak se nám ale povedlo, že nám paní Chramostová křtila knížku o Prysku nebo se podílela na záchraně kostela sv. Petra a Pavla a otevírala tam benefiční výstavu," uvedl. Nejsilnější zážitek s ní má ale spojený s loňským otevíráním skalního divadla. "Bylo vidět, že má obrovskou radost z toho, že se po těch letech hraje v Prysku divadlo, že máme nějakou scénu. A pro mě to bylo takové zadostiučinění, když ji plné divadlo ve stoje tleskalo," řekl Sviták. Vnímal to tak, že ji obec vzala "po takových problematických předrevolučních letech" zase mezi sebe. "I včetně těch lidí, kteří měli dřív tak trochu strach se s ní stýkat nebo bavit. To jsem byl rád, a to je pro mě asi nejsilnější moment spojený s ní," uvedl Sviták. Chramostová s Milotou se podle něj za komunismu museli na chalupu v Prysku odstěhovat poté, co je režim donutil opustit pražský byt. "Živili se pak tady výrobou skleněných lamp," dodal starosta.

čtk