Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnova vyhořelého Kounicova domu v České Lípě by mohla začít v příštím roce

24. 05. 2022 | 14:24

Rekonstrukce vyhořelého Kounicova domu v České Lípě by mohla začít v příštím roce. Projekt obnovy památkově chráněné budovy bude mít radnice na podzim, pak chce hledat dodavatele. ČTK to dnes řekla mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová. Po rekonstrukci bude areál sloužit Domu dětí a mládeže Libertin, kterému už současné pronajaté prostory na Škroupově náměstí nestačí.

kounicTop
Kounicův dům v době požáru, archivní foto

Podle starostky Jitky Volfové (ANO) by měl být projekt obnovy Kounicova domu hotový v říjnu. "Snažíme se, aby rekonstrukce byla citlivá a respektovala historický ráz celého objektu, zároveň ale chceme, aby se jednalo o moderní objekt, který splňuje všechny nároky na provoz domu dětí a mládeže v 21. století. Myslím, že architekti k projektu přistoupili velmi dobře a že bude splňovat veškeré požadavky. Než bude vše hotové, bude to ještě nějakou dobu trvat," řekla starostka.

Měšťanský dům známý také jako Kounicův dokončili v roce 1771 tehdejší majitelé panství Kounicové. Postavili ho na místě vrchnostenského pivovaru, který v letech 1611 a 1698 zničily požáry. Dům původně sloužil úředníkům panství, v dalších letech v něm byla solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století Svazarm. V květnu 2015 památkově chráněný dům vyhořel. Příčinou byly svařovací práce na střeše, o tu dům při požáru přišel.

Do domu bez střechy několik let pršelo a byl v havarijním stavu. Hrozilo nejen jeho zničení, ale i poškození sousedních budov či zranění chodců. Město proto dům odkoupilo v roce 2019 za 1,9 milionu korun od Sdružení sportovních svazů České republiky, které na něm od požáru žádné práce nedělalo. Radnice už musela dát dalších zhruba devět milionů korun do statického zabezpečení, provizorního zastřešení a zabednění oken. "Od té doby je tak dům chráněn před povětrnostními vlivy a postupně vysychá," dodala mluvčí města.

Kounicův dům stojí v srdci České Lípy v blízkosti bývalé pojišťovny, kterou chce radnice proměnit v moderní městský úřad s přepážkovými pracovišti. V budoucnu by se podle Volfové radnice chtěla zaměřit na celou tuto oblast kolem někdejší synagogy, červeného domu, a vodního hradu, která by si také revitalizaci zasloužila. Podle starostky by tam mohlo vzniknout další přirozené centrum České Lípy, spolupracovat na tom chce město s Libereckým krajem.

čtk