Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnovený poutní areál v Horní Polici se otevře po dvou letech. Rekonstrukce stála přes 100 milionů korun

26. 06. 2020 | 19:47

V poutním areálu v Horní Polici na Českolipsku dala farnost opravit kostel, zvonici, pět věžiček na ambitech a prostranství mezi jednotlivými částmi. Stálo to přes 100 milionů korun. Jde o první etapu obnovy poutního areálu Navštívení Panny Marie. Národní kulturní památka se otevře po dvou letech prací v sobotu. Novinářům to dnes řekl administrátor farnosti Stanislav Přibyl.

horníPoliceNew
Foto: www.marianskapolice.cz

Součástí sobotní slavnosti bude žehnání kostelu, varhanám, oltáři i novým zvonům. "Požehnáním obnoveného kostela sice končí první etapa prací, ale život právě začíná. Areál bude otevřen každý den a čekají nás kromě liturgických oslav také různé kulturní události," uvedl Přibyl.

Na obnovu areálu, který byl v havarijním stavu, se podařilo církvi získat evropské dotace, jež pokryla většinu nákladů. První etapa si vyžádala podle Přibyla 110 až 112 milionů a bez ní by areál zřejmě už dlouho nevydržel. "Když se odkryly konstrukce, ukázalo se, že je to víc než v havarijním stavu. Tak můžeme říci, že jsme to nejen zkrášlili, ale především zachránili," uvedl.

Poutní areál vznikl na místě gotického kostela, který vypálili husité. Podle legendy byla v roce 1523 na břehu Ploučnice nalezena soška Panny Marie, zbožné ruce ji vytáhly z vody a darovaly zdejšímu kostelíku.

Kostel má obnovené krovy, nové střechy, fasády, zrestaurovaná okna a dveře i barokní odvodňovací systém. Zrestaurované jsou hlavní oltář z roku 1696 a dva boční oltáře v hlavní lodi, kazatelna a baldachýn, pod nímž původně leželo tělo římské mučednice sv. Kristýny. Celebrant usedne na zrestaurovaném křesle vévodkyně Anny Marie Karolíny z roku 1756. Obnovené byly nástropní malby, štuková výzdoba v hlavní lodi kostela a restaurátorským zásahem prošly balustrády na kůru i emporách a také varhany z roku 1712.

Zvonice má opravenou báň, fasádu i sochařskou výzdobu a visí v ní tři nově odlité zvony. Největší Marie váží 970 kilogramů. Upravené je i prostranství areálu, je tam nový trávník a původní barokní štětová dlažba u kostela doplněná.

Opravy tím ale nekončí, budou pokračovat příští rok obnovou ambitů zhruba za 15 milionů. "Věříme, že koncem roku 2021 se poutní místo zaskvěje v plné kráse," dodal Přibyl.

čtk