Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obtížně přístupný hrad Bezděz bude mít novou nákladní lanovku, vyjde na 29 milionů. První předchůdkyně vznikla už za Albrechta z Valdštejna

28. 03. 2022 | 12:21

Královský hrad Bezděz na Českolipsku se po letech příprav dočká nové nákladní lanovky, stávající už dlouhodobě přesluhuje a je poruchová. Provoz národní kulturní památky, jež je na vrcholu příkrého kopce, je na lanovce závislý. Výstavba nové si vyžádá skoro 29 milionů korun. Kastelán hradu Kamil Seidl novinářům řekl, že nyní vybraná firma provádí přípravné práce.

bezdez2kaple
Jeden z interiérů na Bezdězu, archivní foto Artur Irma

"Takže se ještě doměřují patky, kde bude uchycení stožárů, a doměřuje se i spodní stanice lanovky, kde v rámci rekonstrukce bude zázemí a ovládání," uvedl kastelán.

Bezděz z výšky. Foto: NPÚ

Pokud nenastanou komplikace, novou nákladní lanovku by měl mít Bezděz na konci letošního roku. Současná je ze začátku 80. let minulého století a sestavena je z různých částí zahraniční výroby. Její životnost byla původně plánovaná na pět let, letos ji čeká 40. sezona. "My dlouhodobě nemůžeme být bez lanovky, takže stará lanovka musí odtahat ještě nové díly lanovky a musí ještě vydržet tuto sezonu," uvedl kastelán.

Bez lanovky by provoz hradu ze 13. století, který se nachází na vrcholu 604 metrů vysokého kopce, byl jen obtížně možný. Nahoru vede příkrá, asi kilometr dlouhá, kamenitá stezka. Pro auta je nesjízdná a vhodná není ani pro cyklisty. V případě poruchy lanovky tak musejí zaměstnanci hradu vynášet věci na zádech v batozích. "To už jsme si párkrát vyzkoušeli, když byla rozbitá převodovka, a to nikomu nepřeji to všechno tahat na zádech," řekl Seidl. Lanovka i nadále bude sloužit pouze pro přepravu materiálu. "Turisti budou dál šlapat pěšky jako my, aby měli ten správný zážitek," dodal kastelán.

Improvizovaná lanovka byla na Bezdězu už v 17. století za Albrechta z Valdštejna. Při stavbě opevnění se vyvážel materiál nahoru dřevěným žlabem. Tažnému systému prý dodávalo sílu větrné kolo na vrcholu kopce. Později přišli na hrad mniši a jejich služebníci dostávali břemena nahoru rovněž dřevěným žlabem.

Vyhlídka z Bezdězu, archivní foto Artur Irma

Původním záměrem památkářů bylo společně s novou lanovkou vybudovat i vrt pod hradem, který měl přivést vodu až nahoru. Teď se pitná i užitná voda na hrad vozí právě lanovkou. "Přívod se zatím dělat nebude," uvedl kastelán. Podle něj v hloubce 120 metrů pod zemí nenašli žádný zdroj. Jedinou možností tak je napojit hrad na vrt, který zásobuje obec. "Máme dobrozdání, že je dost vydatný a že neohrozíme svým odběrem obec," uvedl kastelán. Napojení hradu na tento vrt se podle něj nyní připravuje.

Práce na výstavbě nové lanovky návštěvníky hradu neomezí. "Přípravné práce i stavba jsou v prostoru a v částech hradu, kam návštěvníci nechodí," řekl kastelán. Sezona pro Bezděz, kam loni přišlo přes 53.000 turistů, začne o tomto víkendu. Turisté se ale zatím nedostanou na Velkou věž s výhledem do krajiny. Řemeslníci dokončují její opravu za více než tři miliony korun. Kastelán předpokládá, že bude přístupná od května. "Je to velký magnet pro návštěvníky, kteří vylezou na Bezděz," dodal.

čtk

Ve fotogalerii níže záběry z Bezdězu, foto: Artur Irma