Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obyvatelé Doks nemusí platit vstupné na dvě pláže Máchova jezera, které má ve správě město

25. 03. 2021 | 12:28

Obyvatelé Doks nebudou muset v létě platit za vstup na dvě pláže Máchova jezera, které má od letošního roku ve správě město. Jde o hlavní pláž a Klůček. Podle starostky Evy Burešové to je kompenzace pro obyvatele za omezení, jež jim přináší turistická sezona.

"A chceme i podpořit to, aby si místní lidé vytvořili vztah k tomuto místu také přes letní sezonu, protože jsou tací, kteří se mu vyhýbají a vstupné je jedním z důvodů," řekla starostka ČTK. Základní vstupné na hlavní pláž Máchovo jezera bylo loni v letní sezoně 70 korun.

Podle starostky se pravidla, která umožní obyvatelům bezplatný vstup na pláže, ještě připravují. "Nejspíš to bude vydání permanentky na základě občanského průkazu," uvedla Burešová. Předpokládá, že pravidla zveřejní město do května. Vstupné na pláže se v minulých letech obvykle začalo vybírat v červnu o víkendech, pokud bylo pěkné počasí.

Za sezonu hlavní pláž a Klůček navštíví od 50.000 do 70.000 rekreantů, denně za pěkného počasí to bývá až 5000 lidí. Hlavní pláž má více než pět hektarů, Klůček je o polovinu menší a klidnější. Radnice obě pláže dosud pronajímala, od letošní letní sezony je bude provozovat sama. Do budoucna plánuje i jejich proměnu. Cílem je navrátit jim lázeňský charakter a přírodní romantiku. "Chtěli bychom letos zahájit přípravu nějakých věcí, na kterých se dohodneme, a příští rok bychom už s něčím začali," dodala starostka. Podobě areálu uškodila neregulovaná a nesourodá výstavba kiosků, stánků a přístřešků v porevolučních 90. letech minulého století. "Problematicky se také jeví stánkový prodej, kdy v sezoně zcela ovládá vstupní partie a pobřežní promenádu prodejem nezdravých jídel a pochoutek nebo nevkusným zbožím. Místa tak vypadají spíše jako tržnice než rekreační středisko," píše se ve studii, kterou si nechalo město zpracovat.

čtk