Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Parta nadšenců buduje v Novém Boru minipivovar, po zkušební várce dvaceti sudů se jen zaprášilo

16. 06. 2019 | 10:10

V jednom z historických domů přímo na náměstí v Novém Boru na Českolipsku buduje parta nadšenců Pivovar BORN. Přestože samotný pivovar je stále spíše staveništěm, mohli na sobotních sklářských slavnostech lidé ochutnat první ukázkovou várku. Po 20 sudech jejich jedenáctky se v horkém počasí jen zaprášilo.

pivoOK
ilustrační foto

Zkušební várku pivovar uvařil v nedaleké Krásné Lípě, odkud si půjčuje sládka. Na sklářských slavnostech to ČTK řekl jeden z jednatelů Daniel Nerad.

"Pivo máme rádi, dlouhodobě jsme objížděli minipivovary a v Novém Boru nám chyběl, proto jsme se zhruba před třemi lety rozhodli do toho pustit," řekl. Novoborský pivovar bude spadat do kategorie minipivovarů, varnu má o velikosti 5,5 hektolitru. Fungovat bude v režimu sociálního podniku, práci chce dát lidem, kteří na trhu práce i v současnosti obtížně hledají uplatnění. "Nám se na to sociální podnikání podařilo získat dotaci, v rámci provozu vyčleníme tři místa pro lidi, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodněni na trhu práce," řekl Nerad.

První jedenáctistupňový ležák uvařili podle vlastní receptury se sládkem v pivovaru v nedaleké Krásné Lípě. "Říká se jim létající sládci, protože zpravidla mají na starost několik minipivovarů," poznamenal Nerad. V budoucnu je ale jeden z jeho kolegů připraven se řemeslu naučit a pivo si pak budou vařit sami. Sládci jsou totiž v Česku velmi nedostatkovým zbožím a je jich potřeba stále víc. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně existuje v Česku už kolem 450 minipivovarů a každý rok 40 až 50 nových vzniká.

"Předpokládáme, že provoz zahájíme naostro ve druhé půlce srpna," dodal Nerad. Do budoucna se počítá v areálu pivovaru i s malou pivnicí, zpočátku se ale bude pivo jen prodávat v sudech či lahvích. V prvním roce chtějí uvařit kolem tisíce hektolitrů. Vařit chtějí tradiční české jedenáctky a dvanáctky, ale plánují i piva svrchně kvašená typu Ale.

čtk