Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Petice za podzemní vedení 110 kV na Českolipsku má 3300 podpisů

12. 07. 2019 | 14:05

Petici na podporu vedení velmi vysokého napětí 110 kilovoltů podzemním kabelem přes celé území CHKO Lužické hory podepsalo za jediný měsíc 3300 lidí z Nového Boru a okolí. Odmítají plán společnosti ČEZ Distribuce vybudovat z České Lípy přes Nový Bor do Varnsdorfu vedení nad zemí.

elektrika-sloupy1New
ilustrační foto

ČTK o tom dnes informovala mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná. Petici dostane ministerstvo životního prostředí, které k záměru společnosti ČEZ vydalo souhlas letos v březnu.

"Jde o dosud největší petici na ochranu zájmu obyvatel a životního prostředí v Novém Boru," řekl zástupce petičního výboru a starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (SLK). Cílem podle něj je, aby ministr životního prostředí prověřil souhlasné stanovisko EIA a zajistil nové objektivní posouzení záměru. "Zejména požadujeme, aby propojovací vedení 110 kV vedlo kabelem přes celé území Lužických hor, minimálně pak přes Nový Bor, který je součástí CHKO. Věřím, že s ohledem na vysoký počet petentů ministr našim požadavkům vyhoví," uvedl Dvořák.

Výstavba vedení velmi vysokého napětí, které má posílit zásobování Šluknovského výběžku elektřinou, se připravuje 20 let. Oblast, v níž žije 60.000 lidí, dnes zásobuje jediné vedení vybudované v 60. letech minulého století. V případě vážnějšího poškození přívodního dvojitého vedení 110 kV hrozí až několikadenní přerušení dodávky do větší části této oblasti.

V plánu je výstavba 33 kilometrů dlouhého vedení vysokého napětí 110 kV. První zhruba 11 kilometrů dlouhá etapa povede v nynější trase z České Lípy do Nového Boru. Počítá s rekonstrukcí a zvýšením kapacity současného vedení. Zbylých 22 kilometrů z Nového Boru do Varnsdorfu je vedení nové, z toho pět kilometrů přes CHKO Lužické hory bude vedeno podzemním kabelem. Zbylé nadzemní vedení jde podél silnic první třídy 9 a 13 a v souběhu s vysokotlakým plynovodem. Stavět by se mělo začít příští rok.

Pro část vedení, které se dotýká přímo novoborské části Arnultovice a vrchu Skalka, předložili energetici tři nadzemní varianty. "Všechny prochází v blízkosti obytných domů a ani jedna z nich není v souladu s územním plánem Nového Boru," uvedla Pokorná. Nový Bor od začátku nadzemní variantu vedení odmítá, jeho hlavními argumenty jsou zdravotní rizika, znehodnocení pozemků v obytné zóně i vizuální stránka stavby. "Chceme, aby byl dodržen zákon bez výjimek a alespoň tuto část Lužických hor nehyzdily třicetimetrové stožáry elektrického vedení," dodal Dvořák.

čtk