Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Plavecká sezona na novoborském koupališti začne se zpožděním. Problémy způsobil přívalový déšť

22. 05. 2024 | 12:41

Letošní plavecká sezona na přírodním koupališti v Novém Boru začne se zpožděním. Na vině je znečištění vody v důsledku přetečení kanalizační stoky po přívalovém dešti počátkem května. Odpadní voda natekla přímo do koupaliště.

„Už bylo po zimě již vyčištěné a zhruba do jedné třetiny naplněné. O nehodě jsme informovali Zdravotní ústav, jehož pracovníci odebrali vzorky vody a nařídili opatření,“ popsala vedoucí odboru správy majetku Jitka Capouchová.

Po vypuštění vody proběhlo vyčištění dna a následně se vyvápněním vydezinfikovalo. „Nyní se už opětovně napouští. Na konci května budou odebrány další vzorky. Pokud dopadnou dobře, koupání bude možné zhruba od poloviny července,“ upřesnil Ivan Zelenka z TJ Jiskra Nový Bor, která pro město koupaliště spravuje.  

Foto z www.novy-bor.cz

Protože již nyní veřejnost využívá areál koupaliště k relaxaci během teplých dní, zajistilo město Nový Bor také přenosné toalety kvůli zachování hygienických podmínek.

Přírodní koupaliště z počátku minulého století provozuje město Nový Bor tři roky, kdy jej v roce 2021 převzalo od TJ Jiskra Nový Bor. Organizace jej pro město prozatím spravuje. Město připravuje modernizaci celého areálu. V první etapě by měla být v příštím roce zahájena stavba nerezového víceúčelového bazénu, sociálního zařízení, šaten, pokladny a dalšího potřebného zázemí. Podmínkou realizace je souhlas zastupitelů. Následně by se úprav měla dočkat přírodní plocha a přilehlé okolí. Tomu bude předcházet veřejná diskuse s obyvateli města a architektonická soutěž, aby byl areál řešený jako celek. „Naší snahou je koupaliště, kde se dělaly desítky let jen nejnutnější úpravy, posunout do 21. století. Spolu s dalšími projekty, jež tu v nejbližším okolí chystáme, jako je například pokračování cyklostezky do České Lípy, novoborská Amazonie či dětské a workoutové hřiště, by se měla tato část města významně oživit,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. 

převzato z www.novy-bor.cz