Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podmínky pro vzácné ropuchy pomohou v Žizníkově vytvořit bagry. Kriticky ohrožený druh dává přednost oblastem bez vegetace

11. 05. 2021 | 13:13

Bagry a terénní vozy pomohou v Žizníkově na Českolipsku vytvářet ideální podmínky pro rozmnožování ropuchy krátkonohé. V Česku nejvzácnější žába v posledních desetiletích z mnoha míst zmizela. Liberecký kraj před třemi lety vyhlásil přírodní památku Pískovna Žizníkov, kde se ohrožený obojživelník vyskytuje.

ropucha kratkonoha
Foto: Naše biodiverzita

Teď se podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí na projekt, který pomůže zajistit podmínky pro život ropuch i po ukončení těžby písku. ČTK to dnes řekl mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

"Tato kriticky ohrožená žába dává přednost oblastem bez vegetace nebo jen se spoře zarostlou půdou v dosud fungujících i bývalých pískovnách. Přes den se zahrabává hluboko do písku a v noci pobíhá mezi odstavenými buldozery a bagry. Jiné žáby vyhledávají k množení mokřady, jí ke zdárnému vývoji pulců stačí kaluže vzniklé v kolejích vyjetých pneumatikami těžařské techniky," doplnil Radomír Studený z krajského odboru životního prostředí.

Těžba písku v Žizníkově pomalu končí a místo se postupně zaváží, po ukončení rekultivace by tak areál nebyl pro ropuchu vhodným místem k životu. Liberecký kraj proto připravil projekt, který podmínky pro ropuchu zajistí uměle. "Celkové náklady projektu jsou 1,45 milionu korun, přičemž z operačního programu očekáváme dotaci přes 1,2 milionu," řekl krajský radní pro životní prostředí Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

Na ploše sousedící se zanikající pískovnou vytvořily bagry písečné přesypy a mělké tůně těsněné jílem. Na území o rozloze 3,5 hektaru tak vznikla nová vhodná místa pro život a rozmnožování ropuchy. "Jsem rád, že se tento neobvyklý projekt povedlo úspěšně uskutečnit i v této turbulentní době. Na přírodu by se pro jiná společenská témata nemělo zapomínat. V následujících letech provedeme monitoring toho, zda a jak je rozmnožování ropuch úspěšné," dodal Ulvr. Areál je volně přístupný. Návštěvníky tam čeká vedle obojživelníků i obří hmyzí hotel, který je součástí jednoho z informačních panelů.

V dalších letech bude kraj pomocí těžké techniky lokalitu udržovat ve stavu, který obojživelník k životu potřebuje. "Zvažujeme také zapojení off-roadových jezdců," řekl Studený. Ti budou moci v lokalitě po domluvě s pracovníky ochrany přírody zkoušet své stroje. Bude ale nutné načasovat jízdy mimo období rozmnožování ropuch a hlídat jejich intenzitu. Několik tůní je totiž s ohledem na očekávané suché roky podložených fólií, která by stejně jako pulci nemusela divoké přejezdy vydržet.

čtk