Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Práce na rozšíření silnice I/9 od Svoru na Nový Bor pokračují i v zimě. Zbouraný most nahradí ještě letos nový

15. 02. 2023 | 12:03

Práce na rozšíření silnice I/9 od Svoru na Nový Bor na Českolipsku pokračují i v zimě. O víkendu tam stavbaři zbourali most u Nového Boru, ještě letos ho nahradí nový. Motoristé tam ale musí počítat s omezením, místo musí objíždět po takzvaném bypassu, kde je rychlost snížená na 30 kilometrů v hodině. Práce zatím pokračují podle harmonogramu, řekl dnes novinářům stavbyvedoucí Martin Pečínka z Eurovia CS.

silnice nb řsd FoW5j8GX0AE2zEw
Foto: Twitter/ŘSD

"Podle smlouvy je podmínka, že zprovoznění hlavní trasy I/9 včetně křižovatek by mělo proběhnout k 5. červenci 2024 a dokončení stavby je do 2. listopadu," doplnil stavbyvedoucí. Součástí stavby je nejen most na mimoúrovňové křižovatce u Nového Boru, ale také dva přechody pro zvěř. Tříkilometrový úsek patří v Libereckém kraji k místům, kde auto srazí zvěř prakticky denně. Tomu by mělo zabránit oplocení i dva přechody, po nichž se zvěř dostane bezpečně na druhou stranu.

Foto: Twitter/ŘSDPráce na frekventované silnici začaly loni v srpnu, celý projekt přijde podle Jana Rýdla, mluvčího Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je investorem, na 635 milionů korun bez DPH. Staví se za provozu, rychlost je proto snížená na 70 kilometrů v hodině. V minulosti se většinou v zimním období nestavělo. "Obvykle se v předchozích zimních obdobích nestavělo zhruba od poloviny prosince do začátku března, nyní na klíčových stavbách a tam, kde to jde, provádíme technologie, které nekolidují s počasím," doplnil Rýdl.

Foto: Twitter/ŘSD"Ne všechno se dá v zimních podmínkách dělat, ale třeba demolice, to není nijak ovlivněno, je možné pracovat na přeložkách sítí, i zemní práce lze provádět bez omezení," doplnil Pečínka. Podle stavbařů nevadí ani zmrzlá půda, naopak, stroje se alespoň neboří do bahna. Při teplotách, které se v posledních dnech pohybují nad nulou, je možné například i betonovat. Kvalitu a dodržení technologie podle Rýdla pečlivě sleduje technický dozor stavby.

Mapa, zdroj: ŘSDRozšíření silnice, která je součástí tahu na Rumburk a dál do Německa, připravovalo ŘSD osm let. Denně tudy projíždějí v obou směrech tisíce automobilů, vysoký podíl má kamionová doprava. Podle odhadů tudy v roce 2035 projede denně až 17.000 automobilů. Aby komunikace nápor zvládla, je nutné ji rozšířit na čtyři pruhy. Rušnou křižovatku u Svoru přestaví na kruhový objezd, tam by podle Pečínky měly práce začít v červnu. V budoucnu na rozšířenou silnici naváže obchvat Svoru, práce na něm by měly začít do dvou let.

čtk