Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přepážky radnice v České Lípě zůstanou kvůli stěhování do konce roku zavřené. V nové budově se úřad otevře 2. ledna

18. 12. 2023 | 5:00

Přepážky Městského úřadu v České Lípě, jako jsou pracoviště řidičských oprávnění, evidence obyvatel a osobních dokladů, živnostenský úřad nebo registr vozidel, zůstanou do konce roku zavřená. Důvodem je stěhování. Už v minulém týdnu byl omezený provoz některých pracovišť úřadu, od pondělí budou své agendy stěhovat úředníci přepážkových pracovišť. V nové budově se úřad otevře v úterý 2. ledna, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

česká lípa úřad1 fb 395359334 677287537898401 7396556968001028047 n
Městský úřad v České Lípě, foto: Facebook/Město Česká Lípa

Přepážková pracoviště i další úřady najdou od ledna lidé v ulici U Synagogy v bývalé pojišťovně, kterou město za zhruba 100 milionů korun zrekonstruovalo. Budova postavená v 90. letech byla zhruba deset let prázdná a chátrala. Město ji koupilo v roce 2019 za 18 milionů od soukromého vlastníka, který byl v úpadku. Vedení města chtělo zabránit tomu, aby v objektu vznikla například ubytovna pro zahraniční dělníky. Původně se předpokládalo, že vzhledem ke stáří pojišťovny budou stačit úpravy do deseti milionů korun, nakonec se ale vedení města rozhodlo pro kompletní rekonstrukci.

Městský úřad v České Lípě, foto: Facebook/Město Česká LípaNa modernizaci získala radnice zhruba 12 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí. Budova dostala kvalitní zateplení i nová okna, některá stavbaři zazdili. Náklady na energie se podle města sníží o 60 procent i díky modernímu LED osvětlení, fotovoltaické elektrárně na střeše nebo využití takzvané šedé vody. "Zredukovali jsme světlíky, aby tam v poledne nešlo přímé slunce a budova se v létě nepřehřívala," řekl místostarosta Martin Brož (ANO).

Kvůli stěhování je už od 11. prosince omezený provoz oddělení přestupků, oddělení místních poplatků a vymáhání a odboru dopravy. "V době uzavření jednotlivých pracovišť na českolipském městském úřadě je možné většinu záležitostí vyřídit na okolních městských úřadech v Novém Boru nebo Mladé Boleslavi," řekla mluvčí radnice. V nejnutnějších případech je podle ní možné úředníky uzavřených pracovišť kontaktovat telefonicky.

Městský úřad v České Lípě, foto: Facebook/Město Česká LípaDíky nové budově budou od Nového roku přepážková pracoviště v České Lípě na jednom místě, budova je podle starostky Jitky Volfové (ANO) bezbariérová, v místě je dobrá možnost parkování, v blízkosti jsou zastávky městské i regionální autobusové dopravy a kolem vede cyklotrasa. Úřad totiž neslouží jen obyvatelům České Lípy, ale celé spádové oblasti, kde žije 74.000 lidí. Budovy, které se díky přesunu úředníků uvolní, chce radnice využít jinak. "Třeba u Vodního hradu uvažujeme o tom, že bychom tam vybudovali ordinace a také byty, například pro lékaře," dodala Volfová.

čtk