Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prezident Petr Pavel udělil záštitu Mezinárodnímu sklářskému sympoziu IGS 2024 v Novém Boru

30. 04. 2024 | 10:19

Prezident České republiky Petr Pavel udělil záštitu Mezinárodnímu sklářskému sympoziu IGS 2024 v Novém Boru. Ocenil tak výjimečnost unikátního svátku sklářů, jeho společenský a kulturní význam a mezinárodní prestiž. Jubilejní XV. ročník sympozia, jediného svého druhu ve světě, proběhne od 3. do 6. října 2024.

skloMadMalba
archivní ilustrační foto: Mad

Veřejnosti se představí zhruba čtyři desítky výtvarníků a designerů z pěti kontinentů, kteří budou tvořit v dílnách místních sklářských firem a škol. Sklářské sympozium zaštiťuje z pozice hlavního pořadatele organizačně i finančně město Nový Bor.

„Mezinárodní sklářské sympozium dlouhodobě vyzdvihuje ruční sklářskou tradici a řemeslo, které jsou už po generace neodmyslitelně spjaté s Novým Borem a Libereckým krajem. Velmi nás proto těší, že v době, kdy UNESCO zařadilo ruční výrobu skla na seznam nehmotného kulturního dědictví, letošnímu trienále sympozia poskytl záštitu prezident České republiky, pan Petr Pavel. Věřím, že jeho podpora pomůže šířit výborné jméno českých sklářů jak v Česku, tak i v zahraničí a zároveň upevní a posílí důležitost dalšího rozvoje sklářství. Pevně doufám, že si pan prezident ve svém náročném programu najde čas a přijede na sympozium. My ho rádi přivítáme,“ řekl starosta Nového Boru a zároveň prezident IGS Jaromír Dvořák.

Ojedinělou akci významně také podpořil částkou jeden milion korun Liberecký kraj. Současně s tím převzal hejtman Martin Půta nad sympoziem záštitu. Partnerská spolupráce probíhá i s Křišťálovým údolím, značkou oblasti, v níž se již téměř půl století snoubí jedinečná příroda s vášní pro sklářskou tradici a řemeslo. Za odborné instituce IGS zaštítilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze, podporu má IGS i od řady profesních organizací jako jsou Severočeská vodárenská společnost či Krajská hospodářská komora. Mediálním partnerem sympozia je Česká televize.

Pořadatelé, k nimž patří vedle města, Sklářského muzea Nový Bor a sklářských škol v Novém Boru i Kamenickém Šenově i firmy Ajeto Lindava, Ave Clara Polevsko, Pačinek Glass Kunratice u Cvikova, Sklárna Jílek Kamenický Šenov a TGK Skalice u České Lípy a novoborské firmy AZ Design, Crystalex CZ, Kolektiv Ateliers, Lasvit a Novotný Glass, připravují takový program, který poskytne zážitky  všem návštěvníkům bez ohledu na jejich věk, profesi či sociální postavení, přiblíží veřejnosti nejen krásu sklářského řemesla a umění, ale rovněž ukáží, že Nový Bor je příjemným a zajímavým městem.

Říjnové sympozium bude mimo jiné lákat na tvorbu sochaře, malíře a performera Jaroslava Róny a jednoho z nejlepších sklářských umělců na světě Martina Janeckého, výtvarníka a frontmana kapely Tata Bojs Milana Caise, jazzového trumpetisty, hudebního skladatele a malíře Laca Decziho či Kateřiny Handlové, která navrhla křišťálové medaile pro letošní mistrovství světa v hokeji.

https://novy-bor.cz