Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přírodu v Geoparku Ralsko oživilo 18 nových výtvarných děl

25. 05. 2019 | 9:55

Zaniklé obce v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku oživilo 18 nových výtvarných děl z přírodních materiálů. Vznikla v rámci Festivalu Proměny, který už počtvrté pořádá Geopark Ralsko s cílem oživit krajinu kolem Ralska.

Poprvé se do něj ale mohla zapojit i veřejnost, pro kterou v březnu vyhlásil geopark otevřenou soutěž o nejlepší land-artové dílo. V minulých letech vznikala díla jen kolem Jablonečku, letos si lidé mohli vybrat kteroukoliv ze zaniklých obcí, řekla dnes ČTK ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová.

"Vznikla velice zajímavá díla třeba v Holičkách, na Stohánku nebo v Kracmanově. Tvořili je nejen jednotlivci, ale i celé rodiny a máme tam i jedno dílo od školky, která se tam vydala. Je to velmi různorodé a v podstatě je to i překvapení pro návštěvníky," řekla Mrázová. Nejlepší výtvory organizátoři vyhlásí a ocení v sobotu v Jablonečku na Mezinárodním Land-art Festivalu Proměny. Nejlepší fotografie vytvořených plastik se pak podle Mrázové objeví v kalendáři geoparku pro příští rok.

Na sobotu připravil geopark do Jablonečku program pro celou rodinu, do něhož se zapojí i tvůrci z Norska a Islandu, kteří budou tvořit své artefakty z přírodních materiálů. Uskuteční se setkání pamětníků ze zaniklých obcí, připravené jsou dílny, kde si lidé mohou vyzkoušet řemesla jako navlékání perlí, výroba šindelů nebo tkaní z trav, ale třeba i moderní focení se skleněnou koulí. "Zajímavé bude originální česko-německé Provinzdrama, což je představení založené na deníkových zápiscích jednoho Němce, který zde žil. Je to o soužití Čechů a Němců, takže i tohle oživí téma zaniklých obcí v Ralsku," dodala Mrázová.

Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před třemi lety. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Oblast byla kdysi prosperující krajinou s množstvím malebných soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. Ve 20. století ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušil pobyt tří armád - československé, německé a pak sovětské. Geopark Ralsko se teď snaží vrátit do oblasti život.

čtk