Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Proměna zimního okruhu zámku v Zákupech začala, přibyly tři z deseti místností v prvním patře

27. 03. 2024 | 16:33

Státní zámek Zákupy na Českolipsku dokončil první etapu proměny svého zimního okruhu. Dosud byl mixem místností, kde nejsou vzácné papírové tapety malíře Josefa Navrátila, do budoucna bude v prostorech, které před dvěma stoletími využíval doprovod habsburského císaře Ferdinanda Dobrotivého.

habsburkZakupy1
Habsburský rok byl slavnostně zahájen na Konopišti, ale dějištěm první velké akce v rámci tohoto projektu bude státní zámek Zákupy. Foto: FB státní zámek Zákupy

Hotové jsou zatím tři z deseti místností v prvním patře, řekl dnes ČTK kastelán Vladimír Tregl.

V někdejší letní císařské rezidenci přibyly dva pokoje lantkraběnky a kardinálský pokoj. Jde o prostory v prvním patře severního křídla zámku, které poslední desítky let sloužily jako depozitáře a nikdy před tím nebyly veřejnosti přístupné. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout od čtvrtka do konce dubna a pak znovu až od listopadu.

Zámek Zákupy.

Podle kastelána je jejich cílem nabídnout v zimním období něco jiného než v hlavní návštěvnické sezoně, proto začali s proměnou zimního okruhu. "Ten je v současné době poskládaný ze všeho možného, kde se tady dá přes zimu provázet, aniž by interiéry trpěly. Když to řeknu velmi zjednodušeně, v zimě provázíme v místnostech, kde nejsou ty papírové tapety," řekl Tregl.

Nově chtějí mít podle něj zimní okruh s novým konceptem v prvním patře zámku. "Ty interiéry byly za časů Ferdinanda Dobrotivého a jeho manželky obývány šlechtou, kterou se oni obklopovali. Byly to místnosti pro jejich dvořany. A protože my na hlavní prohlídkové trase, tam, kde hovoříme o samotném císaři a císařovně, nemáme příliš mnoho prostoru zabředávat do takových, sice už třeba okrajových, ale také velmi zajímavých informací, tak právě zimní prohlídkový okruh nám k tomu pomůže," dodal kastelán.

Zámek Zákupy, Kardinálský pokoj. Foto: NPÚ

Dvě nově vytvořené místnosti jsou zařízené jako ložnice a salon lantkraběnky Terezie z Fürstenbergu, která byla hofmistryní císařovny Marie Anny Karolíny, manželky Ferdinanda Dobrotivého. Třetí místnost je kardinálský pokoj, tedy hostinský pokoj pro olomouckého arcibiskupa a kardinála Bedřicha z Fürstenbergu, který býval u zbožného císařského páru častým a vítaným hostem. Tregl míní, že pro návštěvníky budou nové prostory nejzajímavější tím, že v nich je mnoho drobných předmětů. "Císařské pokoje, které se nacházejí ve druhém patře, mají sice přepychový a luxusní výzdobu, ale jsou to obrovské místnosti s šest metrů vysokými stropy a ty drobounké předměty v císařských místnostech zanikají. Ale tady v tom prvním patře jsou místnosti mnohem nižší a mají tím pádem takový mnohem lidštější rozměry a mnohem snáze se tím pádem dají zařídit jako útulné, zabydlené," dodal kastelán.

Foto: FB Státní zámek Zákupy

Zákupský zámek je národní kulturní památkou, loni ho navštívilo 24.673 lidí. Zákupy patří letos mezi hlavní objekty dlouhodobého projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů, které v tomto roce pokračuje připomínkou Habsburků. Na zámku je budou připomínat speciálními prohlídkami a kulturními akcemi. Navíc v souvislosti s výročím 200 let od narození Bedřicha Smetany zámek ukáže i klavír, na nějž hrál slavný skladatel Ferdinandovi Dobrotivému.

čtk