Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Referendum k obnovení těžby kamene na Tlustci bude 19. června. Tamní čedič patří k nejkvalitnějším v zemi

28. 05. 2020 | 11:27

Referendum k obnovení těžby kamene na Tlustci bude v Brništi na Českolipsku v pátek 19. června. Náhradní termín konání obec zveřejnila na svém webu. V původním termínu v polovině května nemohlo být kvůli vyhlášenému nouzovému stavu.

tlustecČeskágeolpgickáslužba
archivní foto

Starosta obce Michal Vinš už dříve pro ČTK uvedl, že chtějí referendum uspořádat do začátku letních prázdnin, aby termín nezasahoval do období dovolených. Podle zákona se musí v náhradním termínu konat referendum do 90 dnů od skončení nouzového stavu, nejzazší termín by tak byl v polovině srpna.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století až do roku 2004. Spor o obnovení těžby trvá od roku 2012. Někteří místní se po špatných zkušenostech z minulosti obávají ztráty vody, otřesů způsobených těžbou i nadměrné dopravní zátěže. Přípravný výbor pro vyhlášení referenda získal 330 platných podpisů. V obci je zhruba 1050 voličů. O obnově těžby čediče bude rozhodovat báňský úřad a Brniště bude účastníkem řízení.

Zastupitelé obce v únoru schválili i přes četné námitky veřejnosti podmínky kompenzační dohody s firmou Kamenolom Brniště, která chce těžbu obnovit. Pokud se na kopci začne kámen znovu těžit, obec by měla dostat od firmy 120 milionů korun během 25 let. Podle starosty se jim podařilo také vyjednat, že kamenolom dá 25 milionů na vybudování obchvatu vesnice Luhov, jež patří pod Brniště. Těžařská firma počítá s těžbou až 840.000 tun kameniva ročně po dobu 20 až 30 let. Firma uvádí, že čedič na Tlustci patří mezi nejkvalitnější v zemi.

čtk