Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Regionálním výrobkem roku na Českolipsku je kožená kabelka firmy Clavis Office z Nového Boru

19. 10. 2023 | 15:57

Kožená kabelka firmy Clavis Office z Nového Boru se stala Regionálním českolipským výrobkem roku 2023. Zvítězila v konkurenci dalších 65 výrobků od 25 soutěžících, kteří se do pátého ročníku přihlásili. Počtvrté soutěž společně vyhlašovala města Česká Lípa a nedaleký Nový Bor. V kategorii Hlas veřejnosti zvítězila Věra Najbrtová také z Nového Boru s její Nanynkou s dlouhými kudrnatými vlasy, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

výrobek roku 2023 kabelka 393771752 732528015581026 5374985551062463043 n
Foto - zdroj: Facebook/Město Nový Bor

"Soutěž o regionální výrobek roku je skvělým nástrojem, jak podpořit regionální výrobce. Kromě finanční odměny jim přináší i možnost propagace či prodeje na městských akcích, kam tyto výrobce zveme. Těší nás, že se do soutěže hlásí jak výrobci, kteří zde již byli, tak i noví soutěžící. Občané tak mají stále možnost poznávat nové a nové šikovné lidi z našeho regionu, které pak mohou podpořit nákupem jejich produktů. Věřím, že v soutěži budeme v budoucnu dále pokračovat," doplnila starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

Stejně jako v předchozích letech se soutěžilo ve třech kategoriích. V kategorii potravin zvítězilo pivo Sklářská OSMA z Novoborského pivovaru, v kategorii řemesla a umělecké výrobky si prvenství odnesla firma Clavis Office za svou dámskou koženou kabelku, která je také absolutním vítězem, a kategorii oděvní a textilní tvorba vyhrála Tetiana Kharlova se svými společenskými šaty. Vítězové kategorií včetně držitele Hlasu veřejnosti si odnesli po 5000 korunách, absolutní vítěz navíc další šek na 15.000 korun, plaketu a samolepky s logem soutěže, které může využít k označení svých výrobků.

Novinkou letošního roku bylo pět řemeslných workshopů v Centru textilního tisku, které vedli účastníci předešlých ročníků soutěže. Mezi lidmi byl podle Kňákal Brožové o workshopy velký zájem, učili se na nich například vyrábět masky, papírové květiny nebo zacházet s vlnou.

V minulých letech byly absolutními vítězkami soutěže výhradně ženy. Loni vyhrála série ručně tkaných plédových ponč s názvem "Čtyři roční období" Zuzany Froňkové z Polevska. V roce 2021 zvítězila textilní dekorativní panenka Nanynka od Věry Najbrtové z Nového Boru, v roce 2020 vyhrála Ivana Hollanová z Mimoně a její bezlepkové mrkvánky. První vítězkou soutěže v roce 2019 se stala Michaela Bílková z České Lípy a její jahodový extra džem s bezovým květem, který prodává pod značkou "Moje marmeláda".

čtk