Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce bývalé pojišťovny v České Lípě pro městský úřad má začít na jaře

19. 12. 2021 | 7:35

Rekonstrukce budovy bývalé pojišťovny v České Lípě pro potřeby městského úřadu by měla začít příští rok na jaře. Radnice vybírá dodavatele, v rozpočtu má na stavbu připraveno 95 milionů korun. ČTK o tom informovala mluvčí městského úřadu Kristýna Kňákal Brožová. Vzhledem k rostoucím cenám stavebních prací a materiálů odhadli projektanti náklady včetně DPH bezmála na 97 milionů korun, část chce město zaplatit z dotace.

česká lípa dům pojišťovna
Foto: Artur Irma

Budova, kterou postavili v 90. letech pro Českou pojišťovnu, je už sedm let prázdná a chátrá. Město ji v dubnu 2019 koupilo za 18 milionů korun od soukromého vlastníka, který byl v úpadku. Získalo ji od insolvenčního správce za cenu o 2,278 milionu korun vyšší, než byl znalecký posudek. Podle starostky Jitky Volfové (ANO) chtěla radnice zabránit tomu, aby v objektu vznikla třeba ubytovna pro zahraniční dělníky. Město už investovalo dva miliony korun do nezbytných oprav, aby se prázdný objekt vyhnul dalším škodám.

Radnice při pořízení objektu odhadovala, že na nutné úpravy bude stačit do deseti milionů, nakonec bude stavba potřebovat zásadní obnovu, která bude stát desetkrát víc. Důvodem jsou rozsáhlejší úpravy, ale také kompletní zateplení budovy včetně výměny oken, v budoucnu by to mělo o 60 procent snížit náklady na energie. "Rozhodli jsme se, že tam chceme udělat kvalitní bezbariérové pracoviště, proto se musela změnit dispozice vnitřního prostoru. Pokud se teď udělá rekonstrukce kvalitně, dalších dvacet třicet let se do budovy nebude muset sáhnout," řekla Volfová.

Projekt počítá i s využitím solárních panelů a vybudováním retenční nádrže na dešťovou vodu. Do budovy by se pak měli sestěhovat pracovníci z několika městských budov, což bude také znamenat úspory. "Přesunout by se tam měla pracoviště osobních dokladů, řidičských průkazů, registr vozidel, oddělení přestupků, odbor dopravy, odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu, interní audit a živnostenský úřad," doplnil místostarosta Martin Brož (ANO).

V České Lípě se tak veškerá přepážková pracoviště přestěhují na jedno místo v centru města, kde je dobrá možnost parkování, v blízkosti jsou zastávky městské i regionální autobusové dopravy a kolem vede cyklotrasa. Nový úřad nebude totiž sloužit jen obyvatelům České Lípy, ale celé spádové oblasti, ve které žije 74.000 lidí.

čtk