Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce krajské silnice v Jablonném se chýlí ke konci, měla by skončit v září

23. 07. 2019 | 19:00

Rekonstrukce krajské silnice 270 v Jablonném v Podještědí na Liberecku se chýlí k závěru. Na opravách rušné silnice se pracuje už čtyři roky, součástí akce byl i rozsáhlý archeologický výzkum. I kvůli němu se protáhla. Práce by měly skončit v září, řekl dnes ČTK Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje, který je investorem akce. Rekonstrukce přijde zhruba na 37 milionů korun, dalších více než 15 milionů dá město Jablonné, které se připojilo s obnovou chodníků, parkovacích zálivů nebo veřejného osvětlení.

Jablonné (2)
Foto: LK

Rekonstrukce silnice v Jablonném začala v roce 2016 první etapou. Opravy za pět milionů korun se tehdy dočkal úsek od křižovatky se silnicí 13 po železniční přejezd. V následujícím roce práce ve městě pokračovaly na inženýrských sítích, opravou vodovodů a kanalizací. Na podzim navázala druhá etapa rekonstrukce silnice a pokračovala po celou loňskou stavební sezonu a znovu od jara letošního roku. Práce byly náročnější než se čekalo. "Při stavbě se zjistilo, že je zde neúnosné podloží, našlo se zde velké množství jílu," řekl ČTK vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Stavbaři tak museli jít do větší hloubky, místo 60 centimetrů museli odtěžit a nahradit více než metrovou vrstvu podloží.

Jablonné patří v kraji k nejcennějším lokalitám s městským osídlením doloženým už z poloviny 13. století. Celé staré město bylo uzavřeno v hradbách a jeho plocha je několikanásobně větší než v posledních letech zkoumaná města Frýdlant nebo Český Dub. Stavebně-historický průzkum odhalil v minulosti v barokní bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy románsko-gotické jádro z roku 1250 - pozůstatky starého kostela sv. Kříže. Součástí obnovy průtahu byl proto archeologický výzkum, který kraj stál 4,4 milionu korun.

Archeologové mimo jiné objevili pozůstatky dvou domů, kolem kterých před téměř 800 lety možná chodila i svatá Zdislava. Jde o nejstarší nalezené stavby města. "Nález dokládá počátky města. Je to předlokační osídlení, to znamená ještě před tím, než naplánovali náměstí, než naplánovali bránu, hradby," řekl ČTK archeolog Petr Brestovanský. Mezi nejzajímavější nálezy ve městě patří základy do té doby neznámé severní brány v ulici Zdislavy z Lemberka. V jámě před branou našli archeologové dokonce obětinu v podobě kostry býčka. Objevili i dřevěný vodovod, trativod, zbytky gotických oken a portálů i mince z napoleonských dob.

čtk