Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce silnice z Doks do Dubé začne v polovině září. Na opravu za 102 milionů přispějí i evropské fondy

12. 09. 2019 | 14:57

V polovině září začnou práce na rekonstrukci silnice II/270 v úseku z Doks do Dubé na Českolipsku. Celkové náklady na rekonstrukci činí 102,2 milionu korun. Na opravu silnice přispějí také evropské fondy. Zhotovitelem stavby je sdružení společností SaM Česká Lípa, Silnice Žáček a Integra stavby. Řidiči se dočkají nového povrchu nejpozději na podzim roku 2020.

silnice Doksy-Dubá
Foto: LK

„Jsem rád, že zahajujeme další velkou rekonstrukci havarijního úseku silnice. V letošním roce potrvá oprava za částečné uzavírky provozu, v to příštím budou na nezbytně nutnou dobu některé úseky uzavřeny úplně. Chtěl bych proto požádat řidiče o trpělivost a shovívavost,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Cílem projektu je rekonstrukce silnice II. třídy v délce 8,45 kilometru, jež spojuje města Dubá a Doksy. Živičný povrch již vykazuje četné poruchy a jeho stav je havarijní. Systém odvodnění je zastaralý, příkopy jsou zanesené, případně chybí úplně. Rekonstrukce přinese vyšší únosnost vozovky, zlepšení jízdních parametrů a zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Součástí akce je i rekonstrukce havarijního stavu mostu.

Celá akce se uskuteční v rámci projektu Silnice II/270 Doksy – Dubá předloženého do Integrovaného regionálního operačního programu. Výdaje na stavební práce činí více než 100,2 milionu korun, přičemž dotace může pokrýt výdaje v přibližné výši 90 milionů,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Práce potrvají letos a příští rok; přeruší je jen zima. Doba výstavby dle smlouvy činí 250 dní. Ukončení akce se předpokládá na podzim roku 2020.

Díky prostředkům z Evropské unie můžeme provádět takto nákladné rekonstrukce krajských silnic. V současném programovacím období jsme již uskutečnili rekonstrukci silnice II/273 z obce Okna na hranici Libereckého kraje, rekonstrukci silnice II/293 v Jilemnici, výstavbu okružních křižovatek v Semilech a okružní křižovatky ve Stráži pod Ralskem. Dokončena je také první etapa rekonstrukce silnice II/270 v Jablonném Podještědí a druhá etapa by měla být hotova v říjnu letošního roku,“ dodala radní Loučková Kotasová.

Koncem září kraj vyhlásí výběr zhotovitele na další akci spolufinancovanou z prostředků evropské unie. Konkrétně se jedná o kompletní rekonstrukci silnice II/262 mezi Českou Lípou a Dobranovem. „Rekonstrukce 5,3 kilometru dlouhého úseku by měla být zahájena na jaře příštího roku. Předpokládané náklady dosahují bezmála 228 milionů korun,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

LK/Jan Mikulička