Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce zničené silnice ze Cvikova do Lindavy se protahuje, už se po ní mělo jezdit, ale...

20. 09. 2020 | 14:41

Rekonstrukce zničené silnice třetí třídy ze Cvikova na Českolipsku do Lindavy se protahuje. Podle původních plánů měla být už teď v září silnice hotová, zatím se tam ale stále pracuje. Stavba nabrala několikaměsíční skluz kvůli koronavirové pandemii i technickým problémům, řekl ČTK náměstek libereckého hejtmana pro dopravu a zakázky Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

silniceLKa
ilustrační foto: FB Silnice LK

Práce na projektu za 102 miliony korun začaly loni na podzim, zda se opravu podaří do zimy dokončit, není podle Svitáka zatím jisté. "Silnice už má sice položenou ložnou vrstvu asfaltu. V současné době ale řešíme v některých úsecích špatnou rovinatost asfaltové vrstvy. Na zbytku úseku probíhá rekonstrukce opěrných zdí a v pozvolném tempu sanace krajů vozovky. Se zhotovitelem stavebních práci neustále řešíme posílení kapacit," doplnil Sviták.

Silnici, kterou využívají i turisté k cestě do lindavské sklárny Lasvit Ajeto, poničily před deseti lety bleskové povodně. Zasáhly tehdy polovinu Libereckého kraje. Jde o jednu z mála komunikací, na něž se při obnově území nedostalo. Na opravu silnice plné výmolů a děr se Libereckému kraji nepodařilo získat dotace, a tak ji celou financuje ze svého. Zhruba deseti miliony se podílí Cvikov, který na bezpečnostní zálivy, chodníky a osvětlení získal dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Pracuje se na zhruba 5,5 kilometru dlouhém úseku silnice z Cvikova do Lindavy. "Není to jen o asfaltových površích, stavba zahrnuje pět opěrných zdí a více než 30 propustků, což je vlastně důvod poměrně vysoké ceny," řekl ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Po celou dobu výstavby musí motoristé v úseku počítat s částečnými či úplnými uzavírkami některých úseků. Po objízdných trasách přes Kunratice nebo Sloup v Čechách jezdí i linkové autobusy.

čtk