Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Repliky historického skla ze Sklárny Svojkov znají v Evropě i Americe

04. 05. 2021 | 14:29

Věrné kopie historického skla převážně z období od raného středověku až po baroko produkuje Sklárna Svojkov, která leží na půli cesty mezi skalním hradem ve Sloupu v Čechách a státním zámkem Zákupy v Křišťálovém údolí. Produkci se zde věnují otec a syn Haidlovi.

SKLO Haidl
Foto: LK

Podklady pro výrobu replik nacházejí v historických pramenech, dobových reprodukcích a výtvarných rekonstrukcích v odborných publikacích, tvoří však i podle originálních předmětů z českých i zahraničních muzeí a archeologických pracovišť.

„Skleničky, půllitry a jiné výrobky z této sklárny jsou vždy dárkem, který je svým způsobem jiný. Okamžitě upoutají pozornost a obdiv. Kdo hledá dárek, popřípadě si chce i sám pro sebe pořídit něco, co hned tak někdo nemá, jistě si vybere právě ve svojkovské sklárně,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výrobky ze Svojkova jsou v prodeji na několika místech v České republice i v řadě zahraničních zemí, kupříkladu po celé Skandinávii, v Německu, Dánsku, Belgii, Holandsku, Francii, Itálii, Anglii i Americe. Všude tam se toto sklo používá k denním i slavnostním příležitostem.

Při prohlídce Sklárny Svojkov lze také navštívit malou galerii již zhotovených replik a získat informace o nalezených a zmapovaných nalezištích středověkých sklářských hutí z oblasti Lužických hor a Českosaského Švýcarska.

LK/Jan Mikulička