Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ŘSD v souvislosti s úmrtím řidiče nedodalo soudu listiny, hrozí mu pokuta. K soudu navíc nepřišel svědek

21. 12. 2021 | 12:34

Soud v České Lípě dnes proti očekávaní nerozhodl v kauze s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) v souvislosti s úmrtím třiapadesátiletého řidiče cisterny, na kterou na jaře 2017 spadl u Jestřebí topol. O špatném stavu stromu a nutnosti ho pokácet vědělo ŘSD podle obžaloby téměř čtyři roky. K soudu nepřišel poslední nevyslechnutý svědek a navíc ŘSD nedodalo listiny, které mají dokládat žádosti firmy o kácení stromů v místě tragické nehody.

CLsoudBudova Okresního soudu
Foto z https://cs.wikipedia.org

Za to mu hrozí pořádková pokuta do výše 50.000 korun. Soudkyně Zuzana Bohatá Koldovská při líčení uvedla, že pokud státní firma dokumenty nepředloží, mohla by to vnímat jako maření trestního řízení.

"Je zapotřebí, aby doložila doklady týkající se žádostí o kácení stromů v té dané oblasti plus žádost o inventarizaci těchto dřevin, které se tam nacházely. Protože je samozřejmě v rámci archivační povinností, aby ŘSD toto dokumentovala, a protože oni žádali, abychom tento důkaz provedli, tak je s podivem, že to doposud nedodali," řekla soudkyně novinářům. Obhájkyně ŘSD dnes před soudem uvedla, že v tuto chvíli tyto dokumenty k dispozici nemají.

Soud by se ke kauze měl vrátit na konci února příštího roku. Ředitelství silnic a dálnic je obžalováno jako právnická osoba z přečinu usmrcení z nedbalosti, za což jí hrozí peněžitý trest a trest uveřejnění rozsudku. Tragická nehoda se stala v březnu 2017 na silnici první třídy 9 nedaleko Jestřebí na Českolipsku. Řidič cisterny Tatra jel ve směru od Dubé a utrpěl mnohočetná a devastující poranění poté, co topol spadl a zcela zdemoloval kabinu vozu. Muž zemřel na místě nehody.

V ten den byl silný vítr a hasiči v kraji měli ke spadlým stromům několik desítek výjezdů. Státní zástupkyně Barbora Bukvová Mildeová je ale přesvědčená o tom, že příspěvková organizace státu zanedbala povinnosti, které po ní lze požadovat. Obžaloba vychází ze dvou posudků, které kácení tohoto stromu doporučovaly a které měla ŘSD k dispozici. První byl z léta 2013 a druhý z léta 2015.

Podle vyjádření některých bývalých pracovníků ŘSD u soudu vyplynulo, že s kácením stromů v havarijním stavu ze stromořadí v místě tragické nehody se počítalo při rekonstrukci tohoto úseku. Silnice mezi Dubou a Novým Bernštejnem opravovala ŘSD v letech 2015 až 2016, tedy ještě před tragickou nehodou. Soud chce vědět, zda žádost o kácení byla součástí projektové dokumentace na rekonstrukci této silnice. Podle soudkyně ŘSD na některých listinách ve spisu uvádí, že podávala několik žádostí o kácení. "Městský úřad, který se tomu věnoval, sdělil, že na tento konkrétní strom žádost o skácení nebyla podána," řekla Bohatá Koldovská. Proto podle ní chtějí, aby ŘSD listiny spojené s žádostmi o kácení stromů v tomto úseku dodala.

čtk