Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S odhalením ohniska ptačí chřipky na Děčínsku mapují veterináři chovy i na Českolipsku

09. 01. 2023 | 15:37

V souvislosti s odhalením ohniska ptačí chřipky v malochovu ve Velké Bukovině na Děčínsku mapují veterináři v Libereckém kraji i chovy drůbeže v oblasti Nového Boru a České Lípy. Nákazu zatím nikde neodhalili, řekl dnes ČTK ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta. Nařízení se týká chovatelů ve vymezeném území, které zahrnuje katastrální území 30 měst, obcí a jejich částí. V chovech platí přísná hygienická opatření, zvířata není možné přemisťovat ani například prodávat.

kuřata chickens-4474176 1280
Ilustrační foto

"V minulých letech se nám nákaza vyhýbala, uvidíme, jak to bude letos," doplnil Šebesta. Ve velkochovech to podle ředitele bude znamenat odebrání vzorků, v oblasti jsou ale jen dva, z toho jeden aktuálně žádné ptáky nemá, naskladnění teprve připravuje. Ve druhém chovu je kolem 2800 mladých kuřat. Veterináře také podle něj kromě soupisu drůbeže čeká odebrání vzorků ze zhruba osmi malochovů kvůli případnému prověření nákazy.

Ptačí chřipky v Česku přibývá, letos už šesté ohnisko odhalili veterináři v malochovu drůbeže v Týnci u Dobrovice na Mladoboleslavsku. V chovu bylo šest slepic. Dvě uhynuly a zbytek veterináři utratili. I kolem tohoto ohniska budou vymezena ochranná pásma a v nich vydána mimořádná veterinární opatření. "Zatím nevíme, zda se nás to také nedotkne," poznamenal Šebesta. Za minulý rok se v Česku objevilo 20 ohnisek nákazy, Státní veterinární správa proto od 14. prosince zakázala v celé zemi venkovní chov drůbeže. Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1, který může být nebezpečný i pro člověka.

čtk