Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skláři z Lasvitu vrátili život do historických domů v Novém Boru

24. 06. 2019 | 17:30

Sklářská společnost Lasvit vrátila život do historických domů na Palackého náměstí v Novém Boru na Českolipsku. Někdejší manufakturu a sousední dům, které sklářům sloužily už na konci 18. století, doplnily dva moderní domy. Vznikl tak areál, který slouží nejen jako sídlo sklářské společnosti, ale také k prezentaci práce jejích sklářů.

"Naše nové sídlo není jen klasickou kanceláří, je ukázkou naší vize inspirovat svět a symbolem naší lásky ke světlu. Vybrali jsme dům, který sloužil sklářům již před dvěma sty lety a nyní mu vdechli nový život - opět spjatý se sklem a s kořeny, které toto tradiční řemeslo v regionu má. Skleněný dům je ukázkou spojení tradičního materiálu s moderním designem a technologií," řekl při dnešním slavnostním otevření nového sídla Lasvitu prezident společnosti Leon Jakimič.

Foto: Artur Irma

V jednom z domů bývala už na počátku 19. století sklářská manufaktura patřící firmě Carl Schappel z Lipska. Skláři v dřevěném domě s litinovými sloupy zůstali i v poválečném období, kdy se do něj nastěhovala sklářská škola a brusírna. Druhý dům sloužil jako obytná budova, ale jeho historie sahá až do roku 1790. Jejich rekonstrukce přinesla i překvapení. Dělníci mimo jiné objevili studnu, která nebyla zanesená v historických záznamech. Dnes mohou návštěvníci skleněnou podlahou vidět až na její dno.

Foto: Artur Irma

Historické domy doplnily dvě nové moderní budovy. Jednou z nich je skleněný dům obložený skleněnými taškami, které Lasvit vyvinul speciálně pro tuto stavbu. "Obložení je inspirované tradiční břidlicovou taškou, která se používala na stavbách na Českolipsku už dávno v minulosti," řekl architekt Štěpán Valouch. Čtvercová skleněná taška nepřipomíná břidlicové tašky jen tvarem a stylem použití, ale i texturou. Protikladem skleněného domu je černý dům, který je obložený ve stejném stylu. Místo skla však stavbaři použili speciální černou cementovou obkladovou tašku.

Foto: Artur Irma

Lasvit se světě proslavil skleněnými svítícími plastikami na míru, zabývá se i využitím skla jako architektonického prvku. Firma je známá také skleněnými instalacemi, které reagují na hudbu nebo se pohybují podle přání klienta. Podobné projekty mohou měřit desítky metrů a vážit i několik tun. Součástí nového sídla je proto i hala, kde bude možné takové instalace předvádět klientům v různých světlených podmínkách.

čtk

Ve fotogalerii je objekt zachycen během citlivé rekonstrukce.