Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklářské slavnosti v Novém Boru zahájila vernisáž výstavy v muzeu. Exponáty jsou k vidění do 2. října

20. 06. 2022 | 10:11

Sklářské slavnosti, které jsou oslavou tradičního řemesla, zahájilo v pátek 17. června vyhlášení výsledků soutěže Řemeslo a umění ve skle a následná vernisáž výstavy téměř stovky soutěžních prací v novoborském Sklářském muzeu.

nový bor výstava
Foto - zdroj: www.novy-bor.cz

Neotřelé, originální způsoby a inspirativní techniky zpracování skla předvedli sklářští výrobci, návrháři, výtvarníci nebo i studenti sklářských škol, kteří se přihlásili do jubilejního desátého trienále soutěže Řemeslo a umění ve skle 2022 v Novém Boru. To navazuje na tradici muzejní uměleckořemeslné soutěže, která letos slaví 113 let od svého vzniku.  

Porota vybírala z 94 soutěžních prací v osmi vyhlášených kategoriích. „Hodnocení probíhalo anonymně. Cenu Karla Rybáčka, dotovanou částkou dvacet tisíc korun, získala Alena Lintava Dvořáková za kolekci minimalistických broušených broží. Ty porotu nadchly nejen skvělým řemeslným provedením, nápadem variabilních možností otáčení jednotlivých ploch, ale především svou výtvarnou úrovní. Úplně poprvé byla udělena Cena sklářského muzea, a to Lukáši Houdkovi za postmoderní rám tavený z pestrobarevných sklovin,“ řekla Petra Ajšmanová, ředitelka pořádajícího Sklářského muzea v Novém Boru. Ta doplnila, že široká veřejnost má možnost během konání výstavy hlasovat také o Ceně návštěvníků muzea.

V kategorii malovaného skla zvítězila Soňa Třeštíková ze Cvikova, mezi pracemi rytými získala nejvíce bodů a vítězství Markéta Hubertová z VŠUP Praha, mezi účastníky tvořícími na huti se nejlépe umístila Lada Dekastello z SUPŠS Železný Brod. V kategorii broušeného skla porotce nejvíce zaujala společná práce Dagmar Pánkové a Leoše Smejkala z Bystro design Kamenický Šenov. V kombinovaných technikách si prvenství odnesla Ilona Dragoeva z UJEP Ústí nad Labem. Vítězem kategorie skleněná plastika a objekt se stal Tomáš Hlavička z Prahy, v kategorii design užitkového skla zvítězila Marta Havlíčková z Jirkova. Nejlepší práci v kategorii fusing a příbuzné techniky měl Ricardo Hoineff tvořící na Slunečné.

Vedle toho porotci ještě udělili čestná uznání Šárce Bartko a Janu Kubelovi z Nového Boru, Sylvě Karlovské z České Kamenice, Zdence Boudové z Benešova nad Ploučnicí a Pavle Pšenicové z SUPŠS Valašské Meziříčí.  

Všichni ocenění převzali z rukou starosty města Jaromíra Dvořáka a zástupců sklářského muzea diplomy a věcné dary. „V dnešní době, kdy sklářské provozy sužuje energetická krize a inflace, více než kdy jindy jedinečná řemeslná tradice českého sklářství potřebuje podporu. Jsem rád, že letošní ročník soutěže nás opět přesvědčil o tom, že přes veškeré problémy české sklo žije a vyvíjí se. Stále nabízí svěží nápady a kvalitní řemeslné zpracování, stále má čím překvapit.“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Všechny soutěžní práce si může široká veřejnost prohlédnout v novoborském Sklářském muzeu do 2. října.

www.novy-bor.cz